Monteurs van Centrum voor Fietsdiefstallen graveerden vorige week tientallen fietsen. | Foto: Piet van Kampen
Monteurs van Centrum voor Fietsdiefstallen graveerden vorige week tientallen fietsen. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Tientallen fietsers laten hun rijwiel gratis graveren

Preventie n Het initiatief van de gemeente om inwoners hun fiets gratis te laten graveren bleek een schot in de roos. Veel stalen rossen werden van een unieke code voorzien. Gestolen fietsen kunnen op deze manier makkelijker - wat heet makkelijk? - ooit bij de rechtmatige eigenaar weer terecht komen.

Door Piet van Kampen

Tientallen rijwielbezitters moesten geduld hebben voordat hun fiets 'gebrandmerkt' kon worden. Achterin de rij bevond zich mevrouw Sip. 'Eerst dacht ik: ze komen toch niet allemaal een badpak hier kopen? Toen schoot het me te binnen dat het vandaag gratis graveren was'. 'U moet wel even wachten want het kan wel een klein half uur duren voordat u aan de beurt bent'. 'Oh ja, is het zo erg? Als het maar niet gaat regenen'. Uiteindelijk nam zij een paar spatjes op de koop toe.

Een echtpaar zonder fiets maar met een tas vol marktkoopwaar zag het allemaal glimlachend aan. 'Het is zeker gratis? Echt Hollanders, dan zijn ze er als de kippen bij'. Het is een gat in de markt voor de mannen van het Centrum voor Fietsdiefstallen. 'We gaan door het hele land en hebben het erg druk' glimlacht een druk doende monteur. 'De meeste fietsen krijgen vanuit de fabriek al een nummer maar de accu's worden niet gegraveerd. Dat doen wij wel. Ook oudere fietsen (geen E-bikes) worden vandaag volop aangeboden. De registratienummers gaan naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer en worden ook door gegeven aan de politie' licht hij de gang van zaken toe.


Belangrijk

Het belang om de fiets te laten graveren staat buiten kijf. De snel groeiende markt van elektrische fietsen is een gewild werkterrein voor criminelen. Cijfers van de Politie Katwijk tonen aan dat graveren erg belangrijk is. Er zijn op deze wijze al diverse rijwielen terug gekomen bij de eigenaar. De politie werkt ook met lokfietsen en controleert regelmatig verdachte busjes. Het aantal aangemelde fietsdiefstallen is van 322 in 2013 teruggelopen tot 256 in 2016.

Brigitte Verdoes: 'Het is een goede actie. Ik heb het nog nooit eerder gedaan maar die twintig minuten wachten had ik er graag voor over'.