Gerard Mostert: 'Eenzaamheid komt voor onder alle leeftijden'.
Gerard Mostert: 'Eenzaamheid komt voor onder alle leeftijden'. Foto: Gemeente Katwijk

Samen tegen eenzaamheid

Wethouder Gerard Mostert is onder andere verantwoordelijk voor jeugdzorg, onderwijs, werk en inkomen, gezondheid, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de zorg voor elkaar. In deze column informeert hij u over de laatste ontwikkelingen.

'In de tijd dat mijn grootouders trouwden, was er sprake van woningnood. Het was dan ook heel gebruikelijk dat kinderen in afwachting van een huis bij hun ouders introkken. Nog vaker gebeurde het, dat kinderen bij hun grootouders gingen wonen. Dat was een mooie oplossing, voor beide partijen. Want, de jongere generatie kon een klein beetje op eigen benen staan. En de oudere generatie prijsde zich gelukkig met de aandacht en zorg van de inwonende familieleden. Samen voor elkaar: prachtig!

Inwonen is allang uit de mode. We wonen het liefst in ons eigen huis. En als het kan, blijven we daar zo lang mogelijk. We wonen ook steeds verder uit elkaar. In vergelijking met vroeger zien we onze familieleden daardoor minder vaak. Want: heeft u het ook zo druk? Doordat we in beslag worden genomen door onze agenda, is er niet altijd tijd, aandacht of zorg voor anderen. Dat is niet alleen jammer, maar soms ook zorgelijk. Niet iedereen heeft een sociaal netwerk om op terug te vallen. Niet iedereen wil terugvallen op het netwerk. Mensen die een hoge leeftijd bereiken, zien hun netwerk verdwijnen. En het leggen van nieuwe contacten gaat niet iedereen even goed af.

Als je niet genoeg mensen om je heen hebt, dan vereenzaam je. Het is een misverstand dat eenzaamheid alleen onder ouderen voorkomt. Eenzaamheid komt voor onder alle leeftijden. Eenzaamheid komt zelfs vaker voor bij jongeren, chronisch zieken, mensen met een beperking, alleenstaanden, mantelzorgers, ex-vrijwilligers, mensen ouder dan 75 jaar en niet-westerse allochtonen.

Misschien kent u iemand die eenzaam is. Misschien voelt u zich eenzaam. Weet dat u om hulp kunt vragen: bijvoorbeeld bij het team sociale ondersteuning. U kunt rekenen op een luisterend oor, goed advies, praktische informatie en ondersteuning. Ze denken met u mee en helpen u op weg om de eenzaamheid te bestrijden. Kijk op www.teamsokatwijk.nl of bel (071) 406 5900 (Katwijk aan Zee/Katwijk Noord) of 406 5100 (Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk aan den Rijn). De medewerkers komen ook graag bij u langs. Ook als u zorgen heeft over iemand anders.

Mijn uitgangspunt is dat al onze inwoners meetellen en dezelfde mogelijkheden verdienen om mee te doen. En dat geldt ook voor mensen die zich eenzaam voelen. Laten we er samen voor zorgen dat iedereen blijft meedoen. Dat er niemand achterblijft. Ik zet mij er met hart en ziel voor in.'

Reacties en aanmeldingen naar: samenvoorelkaar@katwijk.nl