Twee van de drie winnaars: Janine van der Bent, Bas Schwaneberg. Mevrouw Van Rijn was verhinderd. | Foto: Piet van Kampen
Twee van de drie winnaars: Janine van der Bent, Bas Schwaneberg. Mevrouw Van Rijn was verhinderd. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Kunst achter het raam komt van binnen uit

n 'Verborgen talenten'. Attentie voor de winnaars

kunst n 'Er zit veel meer achter de voordeur dan dat wij denken' is het vermoeden van wethouder Jacco Knape die vorige week maandag twee van de drie winnaars in het zonnetje zette. Zij gingen de uitdaging aan om een van hun kunstwerken voor het raam te plaatsen in de Week van de Amateur Kunst (WAK) die van 17 tot en met 24 juni werd gehouden.

Door Piet van Kampen

In de gemeente Katwijk werd op de landelijke WAK ingespeeld op het thema Kijk, kunst voor het Raam. Amateurkunstenaars konden hierop inhaken door een kunstvoorwerp voor hun raam te plaatsen of op te hangen. Een jury ging langs de woningen van de deelnemers om de creaties ter plaatse te beoordelen. Er kwamen drie winnaars uit tevoorschijn. Het waren mevrouw Janine van der Bent, de heer Bas Schwaneberg en mevrouw Van Rijn. De laatste was verhinderd om haar prijs in ontvangst te nemen.

Van binnenuit

De deelnemers hadden een verhaal achter hun creatie. Schwaneberg: 'Ik laat me inspireren door het leven en de Bijbel en werk van binnenuit, vanuit mijn hart. Mijn kunstwerken hebben een boodschap' lichtte hij toe. Zijn creatie was klein, maar bijzonder fraai uit wilgenhout gesneden. Een parel in de hand van God en een klein nog ongeboren kindje. Het maakte indruk op de jury, evenals het kunstwerk van Van der Bent. Zij heeft iets met het strand en struint in stille tijden, met name in de winter en na een storm de kust voor haar voordeur aan de Boulevard af. 'Ik heb veel gereisd en gezien hoe in andere landen er fraaie dingen worden gemaakt van hetgeen men langs de stranden vind. Op de Antillen raakte ik geïnspireerd door een kunstenares en ben later thuis zelf aan de slag gegaan met zeehout. Het werd een staande schemerlamp waarmee zij in de prijzen viel. De foto die door de jury van het schilderij van mevrouw Van Rijn was gemaakt toonde een rookkast met daarin goudglanzende makrelen. Vanwege haar afwezigheid ontbrak de verdere toelichting.

Uitdaging

'Meedoen aan Kunst voor het Raam is een uitdaging. Er zit meer achter de voordeur dan wij denken. Het moet voor amateurkunstenaars een uitdaging zijn om mee te doen. Men moet durven om de creaties te poseren en ook jongeren mogen hieraan mee doen', spoort Knape hen bij deze aan. De winnaars ontvingen een cultuurbox met daarin een DVD over de mooie plekjes in de vier dorpskernen. Een bron van inspiratie voor nieuwe creaties voor volgend jaar?