Burgemeester Visser kreeg namens de organisatie een aandenken. | Foto: Piet van Kampen
Burgemeester Visser kreeg namens de organisatie een aandenken. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Vrijmarkt grote trekpleister

vrijmarkt n De Visserijdagen zijn niet meer. Hiervoor in de plaats werd de eerste Vrijmarkt georganiseerd met een link naar de voormalige festiviteiten. Het werd een doorslaand succes. Inwoners en toeristen uit binnen- en buitenland konden hun hart ophalen.

Door Piet van Kampen

Lies van Beelen was de drijvende kracht achter de Visserijdagen die ten dele in de golven zijn verdwenen, net zoals vele mannelijke plaatsgenoten die er de kost voor vrouw en kinderen verdienden. Zij werden vorige week maandag bij het monument op de Boulevard herdacht. Dit element uit de Visserijdagen moet blijvend zijn, net als de garnalen pellende en netten boetende Katwijkse vrouwen in klederdracht. Gelukkig waren zij op de Vrijmarkt terug te vinden, evenals de touwslager. Voor het overige compenseerde het nieuwe evenement de Visserijdagen. Zelfs meer dan dat. Met meer dan 150 kramen en diverse opmerkelijke muzikale verschijningen werd het talrijke publiek verrast. Van Beelen: 'Ik heb er sowieso een goed gevoel over. Er is nu van alles te doen en het is veel breder opgezet. Wij beperkten ons hoofdzakelijk tot de visserij. Ik hoop dat het vandaag een succes wordt, want ik gun het ze van harte' bekent de vrouw die de Visserijdagen destijds organiseerde. 'Het werd me allemaal teveel en moest veel alleen doen,' biecht zij op.

Fantastisch

Burgemeester Cornelis Visser, die het evenement officieel opende, kreeg van Helen Albers namens de organisatie een aandenken. De burgervader: 'Het is fantastisch wat jullie hier allemaal doen. Mooi dat jullie dit oppakken omdat de Visserijdagen een traditie is geweest. De gemeente is blij met zulke vrijwilligers en ook de muziek speelt in Katwijk een grote rol,' prees hij de organisatie. In de Vrijmarkt was ook het Ondernemersplein geïntegreerd. Bij de opening werd door meneer en mevrouw De Bok (een geinige imitatie van André van Duin en Corrie van Gorp) een aandenken aan Melanie Kroezen aangeboden. Opbrengsten van Haringrock komen voor een deel ten goede aan de bestrijding van de ziekte van Huntington. Elders in deze krant meer over de Vrijmarkt.