Kees de Vreugd overhandigt het rapport aan wethouder Klaas Jan van der Bent. | Foto: Piet van Kampen
Kees de Vreugd overhandigt het rapport aan wethouder Klaas Jan van der Bent. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Duinvallei belooft mooie melange te worden

n Sport, bijzondere huisjes, landbouw en schaapjes

q-team n Het blijft natuurlijk een verrassing hoe het al een aantal jarenlang braakliggende terrein Duinvallei er begin volgend jaar uit komt te zien. Het idee van de gemeente om de bevolking - bedrijven, verenigingen, instellingen en particulieren - met eigen initiatieven voor de invulling te komen sloeg aan. Ruim 120 inzenders namen de moeite om een plan in te dienen. Na beoordeling van het Q-team bleven er uiteindelijk twintig over waarvan er negen definitief werden gekozen. Het rapport werd vorige week maandag door voorzitter Kees de Vreugd aan wethouder Klaas Jan van der Bent overhandigd.

Door Piet van Kampen

Het team werd door de gemeente samengesteld en bestond uit zeven personen. Zij vormden een afspiegeling van de bevolking. Bewoners van de Zanderij, de Wijkraad Katwijk aan de Rijn scholen, natuur-en milieuorganisaties, het verenigingsleven en ondernemers waren er in vertegenwoordigd. Zij hadden de moeilijke en vele uren vergende taak om de initiatieven op haalbaarheid en door de gemeente gestelde criteria te beoordelen. Voorwaarde was ook dat de initiatiefnemers zelf hun project zouden financieren en de gemeente slechts een facilitaire rol zou vervullen. Op 11 maart van dit jaar was er een druk bezochte Open Dag waarin de inwoners visueel kennis konden nemen van diverse ideeën. Het Q-team ging aan de slag.


Invulling

De negen objecten die gekozen werden zijn: Kleine Duinvallei. Een woonfunctie en voor publiek toegankelijke functies met een gemeenschappelijke huiskamer en een buitenruimte. Tiny Houses is een woonproject met kleine huisjes, duurzaam gebouwd en geheel van deze tijd. Het gebruik van duurzame materialen is een statement om bewuster om te gaan met onze wereld. De Groene Vallei is een stadslandbouwproject in combinatie met een schapenhouderij. Er worden biologische groenten en fruit geteeld. Groene Vallei wil dit koppelen aan een 'beleeftuin'. Muziek & Sport. Een samenwerking tussen verschillende betrokkenen. De Oranjevereniging wil investeren in een multifunctioneel gebruik. Een grasveld om te sporten en voor openluchtconcerten. Zanderijtuinders en duinlandjes. Een gezamenlijk initiatief voor een combinatie van groen, educatie en historie. Ook het onderwijs kan hierbij betrokken worden. Bijenstal. Dit is een aanvulling op andere initiatieven. Dune Vallei Gym. Een inbreng van een buitensportbedrijf dat ook een hal voor binnensport wil neerzetten. Energie Objecten. Het is een combinatie van kunst- en speelobjecten die laten zien hoe energie ontstaat. Stadsboerin. Een zeer divers plan om meerdere manieren van landbouw bekend te maken en bewustwording van wat groeit en bloeit. Wooninitiatieven van Dunavie en Homeflex vielen af evenals een camperplaats.


Aanbevelingen

In het rapport worden aanbevelingen gedaan om nog eens naar de Duinspeeltuin te kijken. Dat komt dan op het bordje van de gemeente. Ook het bikepark kan alsnog van toegevoegde waarde zijn evenals het inpassen van Isobarium, een onderdeel van het plan Ringpark Katwijk. Het is nu aan B&W om een besluit te nemen. De uitwerking om tot een op elkaar afgestemd geheel te komen is aan de landschapsarchitect. Indien er vaart achter de goedkeuring en uitwerking wordt gezet kan de schop nog dit jaar de grond in. Duinvallei is dan voor tien jaar onder de (duin)pannen.


NK touwtrekken in de branding

Nzf n Op 12 augustus om 11.30 uur staat tijdens het Noordzee Zomerfestival het traditionele Nederlandse Kampioenschap Touwtrekken in de branding op het programma.

Teams van 4 of 5 personen strijden niet alleen om de eer maar ook om een bokaal en mooie geldprijzen.

Vaste deelnemer is de voorzitter van het NZF Willem Schonenberg. "Touwtrekken in de branding is iets heel bijzonders het is met niets te vergelijken en als je het een keer gedaan hebt wil je elk jaar weer. Je strijdt niet alleen tegen elkaar maar ook is het een gevecht met de branding en de stroming. Die combinatie maakt deze krachtinspanning uniek."

Wie durft kan zich vanaf nu opgeven via www.noordzeezomerfestival.nl onder het kopje programma. Of stuur even een mail naar info@noordzeezomerfestival.nl

De inschrijving voor Touwtrekken in de Branding is nu geopend. | Foto: PR