Kinderen van KOK Katwijk brachten afgelopen dinsdag een bezoekje aan De Wilbert. | Foto: Piet van Kampen
Kinderen van KOK Katwijk brachten afgelopen dinsdag een bezoekje aan De Wilbert. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Aandacht voor eenzaamheid in Week van de Achtzaamheid

achtzaam n Zo maar plotseling even een bezoekje aan eenzamen brengen. Hoe leuk kan dat zijn en hoe blij verrast zij dan zijn. Het zijn de kleine dingen die het doen. Vorige week dinsdag brachten een aantal kinderen van KOK Katwijk een bezoekje in De Wilbert. Verbaasde maar vooral blijde gezichten bij de senioren die er vaak in eenzaamheid leven.

Door Piet van Kampen

In 2015 richtte Mirjam Paap samen met Fleur van den Horn de Stichting Achtzaam op. Een warm gevoel van binnen uit bracht hen op het idee om iets voor eenzamen in onze maatschappij te kunnen betekenen.

'Vaak wordt er gedacht dat dit alleen voor ouderen is maar eigenlijk is het voor alle leeftijden' licht Miriam toe. 'Eenzaamheid willen wij uit de taboesfeer halen en indien mogelijk ook voorkomen. Uit het werk voor onze stichting is het project SAM ontstaan. Op een laagdrempelige manier met eventuele professionele ondersteuning op maat aangeboden opdrachten, groot of klein, uitvoeren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, werk, loopbaan of financiƫn' is de volgende stap die wij gaan zetten.


Landelijk

De bekendheid van de Stichting Achtzaam groeit gestaag. In Noordwijk, Epe, Hoogeveen, Aalsmeer en Amsterdam werd het idee al overgenomen en er zijn nog meer plaatsen waar het project binnenkort van start gaat. Vorig jaar werd de eerste Week van de Achtzaamheid gehouden en naar aanleiding van dit succes werd deze vorige week herhaald. Een van de activiteiten was dus het bezoeken van eenzame ouderen zoals in De Wilbert in Katwijk.

'Het is een mooie manier om de jeugd en ouderen bij elkaar te brengen' heeft Mirjam ervaren. 'Ook de kinderen zijn enthousiast en maken leuke attenties waarmee ze de mensen verrassen. Door de bijdrage van een paar sponsors konden we ook lekkernijen bij ons bezoek aanbieden. Meer sponsors betekent ook dat wij meer activiteiten kunnen doen' doet Mirjam bij deze een oproep. 'De stichting wil via een filmpje op de basisscholen het project ook onder aandacht brengen.