Afbeelding
Foto:

Visdetaillisten stelen de show tijdens 56e Nationale Haringpartij

haring n Acht uitverkoren visdetaillisten toonden gisteren de fijne kneepjes van het vak tijdens de 56e Nationale Haringpartij op Kasteel De Haar te Haarzuilens.

De visdetaillisten, afkomstig uit alle windstreken van ons land, worden traditiegetrouw uitgenodigd om de haring van topkwaliteit voor zo'n 750 topgasten te bereiden en te presenteren. Ze streden om de mooiste presentatie van de haring en uitstraling van hun kraam. Vishandel Weerstand uit Katwijk was één van de deelnemers aan de haringpresentatiewedstrijd.

Dat de Nationale Haringpartij bekend staat als dé haringpartij van Nederland is grotendeels te danken aan de geweldige inzet van professionele visdetaillisten, die jaarlijks door Ouwehand Visverwerking B.V. worden geselecteerd. Elke visdetaillist vertegenwoordigt op een originele wijze zijn eigen streek. De enthousiaste jury bestond uit juryvoorzitter Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht), jurylid Joyce Sylvester (Substituut Nationale Ombudsman) en jurylid Albert Arp (directeur Jaarbeurs Utrecht). De jury heeft de haringkramen zeer nauwkeurig beoordeeld en was blij verrast door de creativiteit van alle visdetaillisten. Onder de haring proevende topgasten bevonden zich onder andere representanten van het Koninklijk Huis, de Nederlandse politiek, buitenlandse ambassades, het bedrijfsleven, de society, media en cultuur.

Vishandel Weerstand heeft de regio met flair vertegenwoordigd tijdens de haringpresentatiewedstrijd. De kraam was strak aangekleed met veel beeldmateriaal uit de regio. Grote posters, boeken en levensgrote legpuzzels. Gasten waanden zich rondom de kraam in de wereld van Katwijk aan zee. En de haring werd op pure en traditionele wijze gepresenteerd.

Urker Visboer won de eerste prijs. De winnaar ontving naast een mooie prijsbeker en oorkonde ook een reischeque, aangeboden door Panta Reizen, één van de merken van De Reisspecialisten Groep. Daarnaast ontving de winnaar de 'Henny ten Brink'-wisselbokaal. Hiermee is de detaillist volgend jaar automatisch weer uitgenodigd om de titel te komen verdedigen. De huldiging van alle visdetaillisten op het podium werd afgesloten met een muzikale ode van feestband Kleintje Pils.