Ook voor folklore is er plek tijdens de Vrijmarkt op zaterdag 15 juli. | Foto: PR
Ook voor folklore is er plek tijdens de Vrijmarkt op zaterdag 15 juli. | Foto: PR Foto:

Wijkraad Katwijk aan Zee steunt vrijmarkt met donatie

markt n De vrijmarkt en het Ondernemersplein is een op en top Katwijks evenement en zeer uniek. Op 15 juli wordt het voor het eerst gehouden op het Duinplein, de Boulevard en in het winkelhart. Dit nieuwe initiatief is een voortzetting van de maritieme markt wat altijd door SVK werd georganiseerd sinds 2012. Om financiële redenen moest SVK hiermee stoppen. De reden dus voor de Wijkraad Katwijk aan Zee om dit initiatief uit motivatie-oogpunt te steunen met een bedrag van 1000 euro.

"Wij zijn hier ontzettend blij mee", meldt het comité van de vrijmarkt. "Na de tegenslag die we eerder hadden met de misgelopen 5000,- euro extra verwachte subsidie is dit een mooi gebaar vanuit de Wijkraad."
De Rabobank Leiden-Katwijk en het Ondernemershuis Katwijk wilde wel voor deze tekorten garant staan. Daar kwam tevens nog de uit Rijnsburg afkomstige startende ondernemer van RuhrGold bij. Het stelt ons gerust dat het niet alleen vanuit de ondernemer hoeft te komen, maar dat ook de Wijkraad dit initiatief omarmd. Er is altijd goed contact geweest met de bewoners, horeca en ondernemers uit de buurt. Ook is er regelmatig goed contact met de wijkraad over de plannen voor de markt en Haringrock.

Ton Frissen van Haringrock benadrukt de goede samenwerking met de gemeente Katwijk. "Als je een goed plan en een goede organisatie hebt kan er veel in Katwijk. Het bezoek van wethouders en burgemeester aan Haringrock van de afgelopen jaren wordt door hem dan ook zeer gewaardeerd.
Ook de betrekkingen met de strandpaviljoen houders, de horecaondernemers in het centrum en aan de Boulevard tezamen met de bewonerscommissie zijn zeer goed.
"Cultureel ondernemen", dat is de omschrijving die Ton dan ook geeft aan het organiseren van dergelijke evenementen. Er wordt door de organisatie veel aandacht besteed aan het veilig houden van het evenement en de handhaving van het horecabeleid. Het moet goed zijn voor je bezoekers, maar ook voor omwonende. Rekening houden met elkaar is dan ook zeer belangrijk. Daarbij gericht zijn op de Katwijkse bevolking en met een bezoekersaantal van rond de 5000 personen per avond is Haringrock een evenement met vaste waarde voor ons dorp. Ook de keuze voor de ondersteuning van Katwijkse goede doelen draagt daar aan bij. De vrijmarkt en het Ondernemersplein zullen naar verwachting maar liefst meer dan 25.000 bezoekers naar Katwijk trekken. De markt en het ondernemersplein worden gehouden op zaterdag 15 juli van 10:00 tot 18:00. Haringrock vind dat zelfde weekend plaats, en begint op zaterdag al om 16:00. Na afloop vind er op het strand van Katwijk een grote vuurwerkshow plaats.