Strandcoach Nadya geeft aanwijzingen waar deze dames hun fiets goed kunnen stallen. | Foto: Piet van Kampen
Strandcoach Nadya geeft aanwijzingen waar deze dames hun fiets goed kunnen stallen. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Gemeente houdt driedaagse proef met strandcoaches

n Vriendelijke manier om strandafgangen fietsvrij te houden

fietsen n Vorig weekend waren er bij de drie strandafgangen in de nabijheid van de KRB-posten strandcoaches geposteerd. Het was een proef van drie dagen. Fietsers, bromfietsers en scooterrijders werden op een vriendelijke manier aangesproken om hun voertuigen netjes en op de daarvoor bestemde plaatsen te stallen. Zo nodig werden zij ook hierheen begeleid. Een van de coaches was Nadya.

Door Piet van Kampen

Dat het geen overbodige luxe is blijkt wel want vorige week nog hadden de hulpdiensten de grootste moeite om het strand te bereiken toen er twee mensen onwel waren geworden. Een beetje heropvoeden van de strandbezoekers kan dus geen kwaad.

Nadya had er goede ervaringen mee. 'Eerst vroegen de mensen aan mij waarom ik hier stond en toen ik hen uitleg gaf hadden zij er volledig begrip voor'.

Maatregelen

Op drukke zomerdagen zijn veel van de beschikbare strandafgangen slecht toegankelijk door de geparkeerde (brom)fietsen en scooters. Dit belemmert met name de hulpverleningsinstanties zoals ambulance en reddingsbrigade in het uitvoeren van hun werkzaamheden, waarbij soms 'elke seconde telt'.


Er zijn verschillende maatregelen genomen om dit probleem tegen te gaan. Zo zijn er extra fietssteunen geplaatst en is met belijning aangegeven waar je fiets neer te zetten. Daarnaast zijn verschillende communicatiekanalen, zoals berichten op social media als facebook en twitter en krantenberichten ingezet om mensen op het belang van het vrijhouden van de strandafgangen te wijzen. Helaas is de inzet van deze middelen niet voldoende gebleken.

Na afloop van de driedaagse proef met de fietscoaches, bepaalt de gemeente Katwijk of de proef succesvol is geweest en de fietscoaches in de zomermaanden permanent ingezet worden. Daarnaast bekijkt de gemeente andere opties om het probleem op te lossen.