Vandaag is de nieuwe serie Toeristenmarkten in Winkelhart Zeezijde weer begonnen. | Foto: Piet van Kampen
Vandaag is de nieuwe serie Toeristenmarkten in Winkelhart Zeezijde weer begonnen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Toeristenmarkt is weer zeer gevarieerd

markt n Iedere dinsdag van 27 juni t/m 29 augustus in het centrum van Katwijk: de toeristenmarkt! Dit jaar maar liefst 10 verschillende markten. De kooplieden komen uit het hele land en elk jaar weer graag naar Katwijk. De markt is van 13.00 tot 21.00 uur.

Door Piet van Kampen

Hans van Duijn is de man die namens de gemeente de jaarlijkse toeristenmarkt organiseert. Een man met ervaring. 'We hebben ook dit jaar weer 125 standplaatsen. Het zijn veel vaste kooplui die elk jaar weer graag naar Katwijk komen. We zijn populair' en één van de betere toeristenmarkten van Nederland. Ook komen er steeds meer toeristen die de markt bezoeken. Sommige organisaties nemen in hun trips ook een dagje Katwijk en met name de toeristenmarkt op in hun programma' klinkt het met gepaste trots.

Het programma met daarin een nieuwtje, de energiemarkt, ziet er als volgt uit:

Dinsdag 27 juni: Veiligheidsdag. Veiligheid is in ieders belang. Daarom zijn de brandweer, de politie, de ambulancedienst, het Rode Kruis en de GOA's op deze toeristenmarkt te vinden. Om 19.00 uur is de officiële opening op het Andreasplein.

Dinsdag 4 juli: Katwijk, verrassend en gastvrij, ook in de horeca! Proeven, ruiken, zien, maar vooral … beleven!

Dinsdag 11 juli: Maritiem. Kom kijken bij het touwknopen, paling roken en andere ambachten. 's Avonds kunt u inhaken en meedeinen met een shantykoor.

Dinsdag 18 juli: Energiemarkt. Energie besparen is leuk! Dat kunt u op deze Energiemarkt zien: slimme manieren om duurzame energie op te wekken, energie besparen in huis, duurzame vormen van vervoer en oplossingen voor het hergebruiken van materialen.

Dinsdag 25 juli: Oldtimerdag. Liefhebbers van klassieke, antieke auto's opgelet! Kom een diversiteit aan oude modellen bewonderen.

Dinsdag 1 augustus: Standwerkersconcours. Maar liefst 15 standwerkers uit het hele land strijden om de titel 'Beste standwerker van Katwijk'. In het gevecht om de felbegeerde titel worden de meest uiteenlopende artikelen aan de man gebracht.

Dinsdag 8 augustus: Kunst in Katwijk. De kunstmarkt wordt georganiseerd door KuCo, een samenwerkingsverband van kunstenaars, kunstvormen en -stromen. Kunstenaars uit Katwijk en de regio zijn aanwezig om workshops en presentaties te geven.
Dinsdag 15 augustus: Kids Party. De kinderen gaan zich vandaag echt niet vervelen! Daar zorgt deze editie van de toeristenmarkt wel voor.

Dinsdag 22 augustus: Brocante streekmarkt. Altijd gezellig, de brocante streekmarkt. Kom struinen langs de kraampjes met curiosa, boeken, brocante, heerlijke biologische streekproducten en snuisterijen.

Dinsdag 29 augustus: Vrijwilligersmarkt. VIP Katwijk en het Welzijnskwartier staan garant voor de leukste vrijwilligersmarkt op deze laatste toeristenmarkt van het jaar!


Oudgedienden en nieuwelingen nemen deel aan Katwijkse Schildersweek

openluchtfestival n Bezoekers en bewoners van Katwijk kunnen een week lang zestien kunstschilders in de buitenlucht aan het werk zien. Ze nemen van 30 juni tot en met 7 juli deel aan de twaalfde Katwijkse Schildersweek. Dagelijks zwermen ze die week uit in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en omgeving om daar op eigen wijze vast te leggen wat hen aanspreekt.

Drie kunstenaars nemen voor het eerst deel aan de Schildersweek, de andere dertien zijn oudgedienden. De buitenlanders komen uit Duitsland, Engeland, Rusland en Australië. Ze hebben gemeen dat ze in de buitenlucht werken. Mede dankzij de Schildersweek blijft de stroom schilderijen van Katwijk en omgeving al sinds ruim een eeuw

De deelnemers aan de twaalfde Katwijkse Schildersweek zijn de nieuwelingen: Marcel Duran, Michiel Paalvast en Kris Spinhoven. Deelnemers "op herhaling" zijn: Peter van Berkel, Dorien van Diemen, Joost Doornik, Helene Grégoire, Piet Groenendijk, Wendelien Schönfeld, Hans Versfelt en Joanna Quispel. De buitenlandse deelnemers zijn: uit Rusland, maar wonend in Nederland: Anna Pavlova, uit Engeland Karl Terry, uit Australië Leon Holmes en de Duitsers: Nikolai Kraneis en Gero Troike.

Wilt u tijdens de schildersweek weten waar de kunstenaars aan het werk zijn? Bel 06-17210202 voor informatie.

Schilders leggen Katwijkse tafereeltjes vast en plein air. | Foto: PR