De Poolse Agatha betrad als eerste het officieel geopende complex. | Foto: Piet van Kampen
De Poolse Agatha betrad als eerste het officieel geopende complex. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Open dag bij tijdelijke arbeidsmigrantenhuisvesting

Migrantenhuisvesting n Enkele tientallen belangstellenden namen vorige week zaterdag de moeite om een kijkje te nemen in de keuken van de tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten op bedrijventerrein Katwijkerbroek. Voordat de eerste bewoners er een aantal weken geleden er hun onderkomen vonden is er heel wat water door de zee gegaan.

'Het was een wonderlijk proces' zo omschreef een lid van de klankbordgroep het. De groep die in het leven werd geroepen in aanloop naar het bouwen van de 16 wooneenheden met 64 bedden. Er bleek weerstand tegen het plan waarover drie jaar geleden de gesprekken begonnen. 'Koudwatervrees' zo omschreef een bezoeker van het complex het.
De klankbordgroep bestond uit vertegenwoordigers van de gemeente, aannemer Homeflex, de wijkagent, de wijkregisseur, een lid van de Wijkraad Katwijk aan de Rijn en een agendalid van de wijkraad Valkenburg. Er werd ook een beheerder aangesteld. Inmiddels zijn alle appartementen bewoond door Polen en een paar Hongaren. 'Ze komen hier niet om te logeren' benadrukte directeur Bert Verhey van Homeflex, de bouwer die landelijk al 5000 appartementen bouwde. Verhey omschreef de samenwerking met de gemeente als constructief en is trots op het resultaat. Wethouder Krijn van der Spijk die de officiƫle opening verrichtte: 'Het is een fatsoenlijke huisvesting en het was een taakstelling in de regio maar het proces is niet zonder slag of stoot verlopen'.


'Sehr gut'

De Poolse Agatha liet trots haar appartement zien. Zij woont hier met drie landgenoten en is zichtbaar tevreden. 'Alles is sehr gut' klonk het in gebroken Duits. Als eerste liep zij achter de wethouder aan om het complex te betreden.
Een buurtbewoner: 'Tot op heden hebben wij er nog geen hinder van'. Mevrouw Minke, eigenaar van hondenschool Alert in Katwijkerbroek: 'Het is hier een perfecte plek voor deze mensen'. Peter Dantuma, lid van de Wijkraad Katwijk aan de Rijn en tevens lid van de klankbordgroep; 'Het is afwachten hoe alles gaat verlopen maar de storm is nu geluwd' sprak hij diplomatiek. Vanwege wetgeving staat het complex er 10 jaar.