Er gaat hard gewerkt worden om het toeven op het strand net zo veilig te maken als het winkelen in KAtwijk. | Foto: Piet van Kampen
Er gaat hard gewerkt worden om het toeven op het strand net zo veilig te maken als het winkelen in KAtwijk. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Veilig op het strand

KVO n In navolging van het Keurmerk Veilig Ondernemen op bedrijventerreinen en winkelcentra is vorige week donderdag de intentieverklaring voor veilig ondernemen op het strand ondertekent.

Door Piet van Kampen

Namens de gemeente Katwijk deden dit burgemeester Cornelis Visser en medewerker Hans van Duijn. Hans Baardscheer deed dit namens de Brandweer Hollands-Midden. Peter Koot, teamchef van de politie Katwijk volgde het voorbeeld en Hendrik Jan Kaptein plaatste namens CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) zijn handtekening. Henny Schaap ondertekende namens de leden die zijn aangesloten bij de Vereniging van Strandexploitanten.

Het Katwijkse strand is het eerste recreatiegebied in Nederland dat op deze wijze preventief zal worden beveiligd. Een primeur. Betrokken partijen zullen zich volledig inzetten om de afspraken die in een plan van aanpak gemaakt zullen worden ook na te komen. Veiligheid voor de ondernemers en de strandbezoekers dienen te worden gewaarborgd. De stap om nu ook het stand op deze manier 'te bewaken' vloeit voort uit de successen die in het verleden bij bedrijventerreinen en winkelcentra zijn geboekt. 'In september hopen we de ster aan de gemeente te kunnen uitreiken' blikte Kaptein hoopvol vooruit.


Nulmeting

Er wordt een analyse van de huidige situatie gemaakt, de zogenaamde nulmeting. Op basis hiervan kunnen de resultaten die men hoopt te behalen worden vastgelegd. De details van de te ondernemen acties worden in een plan van aanpak besproken. Schaap: 'We zijn hier erg blij mee. Er zijn vorig jaar een paar inbraken geweest en het aanschaffen van een camerasysteem zal dit ongetwijfeld terug dringen'.
Burgemeester Cornelis Visser: 'Als gemeente moeten wij de ondernemers ook ondersteunen. Het is een goed initiatief. Wij willen graag met alle partijen samenwerken en kijken welke aandachtspunten wij kunnen verbeteren. Bij calamiteiten staan de ondernemers ook sterker bij de verzekeraars'. Het initiatief werd door alle partijen omarmd en hopelijk gaat het ook de vruchten afwerpen die in het verleden elders al eerder zijn geoogst.