Er is veel geld nodig voor de restauratie van de Nieuwe Kerk. | Foto: PR
Er is veel geld nodig voor de restauratie van de Nieuwe Kerk. | Foto: PR Foto:

Veiling tijdens Actiedag bij de Oude Kerk voor Nieuwe Kerk

restauratie n Op zaterdag 1 juli kan elke liefhebber bieden op het gouden schip. Op die dag organiseert het Comité Actiedag Oude Kerk een gezellige markt waar veel leuke dingen en lekkernijen te koop zijn. Er wordt een bijzonder item geveild, een replica van het schip dat in de Nieuwe Kerk op het orgel prijkt. Wie biedt?

Door Piet van Kampen

'Er zijn al vijf keer actiedagen gehouden waarvan de opbrengst ten goede komt aan de restauratie van de Oude Kerk. Nu is de opbrengst bestemd voor de restauratie van de Nieuwe Kerk. De actie die we nu gaan houden wordt een bijzondere en daarmee hopen wij weer het nodige geld bijeen te brengen' licht Riet Guijt, lid van het comité toe. Zij legt uit hoe het in elkaar zit. Het Actiecomité Oude Kerk wil voor de restauratie van de Nieuwe Kerk geld in het laatje krijgen. 'We hebben in Katwijk een gezamenlijke Hervormde Gemeente met vijf kerken en tien wijken. Wij willen als gezamenlijke gemeente ons met elkaar en voor elkaar inzetten. Nu houden wij deze actie dus voor de restauratie van de Nieuwe Kerk die inmiddels in volle gang is', verduidelijkt zij.


Van alles wat

Op de actiedag zal het weer gezellig worden rondom de Oude Kerk. Er staan dan een dertigtal kramen waar van alles en nog wat te koop is. Lekkernijen zoals koek en stroopwafels, verse vis, kaarsen en tweedehands kleding zullen er aan de man worden gebracht. Ook kunnen de liefhebbers er een of meerdere boeken aanschaffen. Er is volop vermaak voor de kinderen die met hun ouders mee komen. Wederom wordt er een loterij gehouden en dit jaar ook voor de tweede keer een veiling.
Er kan een bod worden gedaan op de replica van het door Jesse gebouwde modelschip. Tijdens een eerdere renovatie was het originele exemplaar zoek geraakt maar later weer terug gevonden en op het orgel geplaatst. Inmiddels had organist Jaap van Rijn een houten model nagebouwd en bekleed met bladgoud. Dit wordt nu ter veiling aangeboden in het hofje achter de kerk. 'Wij hopen dat er een mooi bedrag uit komt, niet alleen van het schip maar over de hele dag', blikt Riet Guijt hoopvol vooruit.