Van links naar rechts Bert Wolthaus, Kees van der Plas, wethouder Jacco Knape, Jan Portengen en Jan Bakker.
Van links naar rechts Bert Wolthaus, Kees van der Plas, wethouder Jacco Knape, Jan Portengen en Jan Bakker. Foto:

Canon van Katwijk als boek

Geschiedenisboek n Nadat een jaar geleden de Canon van Katwijk online ging is de historie van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg ook in boekvorm verschenen. Voor de liefhebbers van een rijk stuk erfgoed dat bij hen niet op de boekenplank zal misstaan is het ongetwijfeld een document dat zij met plezier zullen doorbladeren.

Door Piet van Kampen

Uit handen van Jan Bakker, een van de samenstellers van het boek, ontvingen drie mannen de eerste exemplaren. Alvorens Bakker tot de uitreiking overging, schetste hij op humoristische wijze hoe het boek na vijf jaar tot stand is gekomen. Hij lichtte een tipje van de sluier op van de waardevolle inhoud. 'Het is een tijdlijn van de lokale geschiedenis, verdeeld in 35 tijdvakken en ik ben trots op wat er tot nu toe geproduceerd is maar we zijn nooit klaar' liet hij doorschemeren. De Romeinen, de Tweede Wereldoorlog, De Rooie Buurt, de rol van vliegveld Valkenburg, markante personen, de rol van de Abdij van Rijnsburg, de Blauwe Tram en tal van andere memorabele zaken worden in woord en beeld gebracht.

Dat Jan Bakker het boek door een positie bril bekijkt en het plezier leest, moge duidelijk zijn. De lovende kritiek van wethouder Jacco Knape bevestigde dit. 'Ik heb net met plezier in mogen kijken. Het is leesbaar, het pakt je en alles blijft beter hangen dan de online versie' is zijn ervaring. Bakker: 'We gaan het boek herschrijven zodat het ook toegankelijk is voor het basisonderwijs. Knape vindt ook een uitstekend idee.

De eerste drie exemplaren werden uit gereikt aan drie mannen die nauw betrokken zijn bij de historie. Kees van der Plas, beheerder van het Katwijks Museum was de eerste die het boek mocht ontvangen. Vervolgens reikte Bakker er een uit aan Bert Wolthaus 'het geheugen van Rijnsburg' en nauw betrokken bij het Genootschap Oud Rijnsburg en aan Jan Portengen. De oud-Marineman schreef een aantal boeken over Valkenburg. Hij is ook betrokken bij de Vrienden van Valkenburg. Uiteraard waren de heren zeer vereerd en blij verrast.

Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar. Meer informatie op facebook en www.canonvankatwijk.nl