De gemeente krijgt de handen niet op elkaar in het streven naar een goede afvalinzameling. | Foto: Piet van Kampen
De gemeente krijgt de handen niet op elkaar in het streven naar een goede afvalinzameling. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Grote onvrede over 'Omgekeerd inzamelen'

n 'De gemeente legt ons een dictaat op'.

afvalplannen n De weg naar de doelstelling ligt nog bezaaid met struikelblokken. Van 50% naar 80% gescheiden afval in 2023 zou haalbaar moeten worden. Alle mogelijke varianten van gescheiden afval inzamelen ten spijt, het kan pas realiteit worden als de inwoners er aan mee willen werken.

Door Piet van Kampen

Dat het geen onmogelijke doelstelling is heeft de gemeente Lisse bewezen. In zeer korte tijd ging het percentage gescheiden afval van 57% naar 82%. Over hoe het dus wel kan gesproken.

Afgelopen donderdag bleek tijdens een informatieve sessie met leden van de raadscommissie en een vijftal insprekers dat de gemeente Katwijk er nog niet rijp voor is. Vooral uit de dorpskern Rijnsburg bleek net als de bijeenkomst op 1 juni dat men er daar niet zit te wachten op het plan 'Omgekeerd inzamelen'.

De ondergrondse containers voldoen uitstekend. Bewoner de heer Heruer uit 't Duyfrak in Valkenburg schaart zich achter de kritiek uit Rijnsburg. Hij vroeg zich af waarom er niet met variant 5 wordt geëxperimenteerd en is zoals een aantal van zijn buurtgenoten tegen betaling voor het restafval. 'De gemeente legt ons een dictaat op'. Experiment 5 houdt in om de huidige situatie te optimaliseren en de ondergrondse containers te handhaven.
'Als deze verdwijnen, welk maatwerk staat hier dan tegenover?' vroeg J. Ravensbergen (CDA) zich af. Wethouder Gerard Mostert: 'Het is een proces. We willen naar een systeem toe waarin de milieudoelstelling haalbaar is. Service naar de burger toe. Per gebied, per bebouwing. Er wordt gekeken hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. Er zullen gesprekken in de wijken worden gehouden. We moeten het echter wel zo inrichten dat er niet te veel diversiteit ontstaat. Wij streven naar optimalisatie binnen elke wijk maar het moet wel binnen de kaders blijven'.
Vervolgens: 'Het is gebleken dat er in de ondergrondse containers nog veel plastic en blik tussen het restafval zit. Afval scheiden is een kwestie van mentaliteit en als de burger niet wil dan moet hij betalen. We doen het niet om de burgers te plagen maar welk systeem er ook komt, wij moeten naar een goed systeem toe. Overigens kwam de vraag aan de orde waarom er geen draagvlak is bij het college voor variant 5. Wellicht iets om nog eens een keer over na te denken.


Goede informatie

Inspreker de heer De Wit pleitte er voor om een extern bureau in te huren om tot een aanvaardbaar beleid te komen. Ook ziet hij er veel heil in als er goede informatie aan de burgers wordt verstrekt. 'Het leidt tot meer acceptatie' is zijn verwachting. Gesteld dat er in de toekomst voor restafval toch betaald moet worden is het zaak om het niet in kleine hoeveelheden in de containers te storten maar zoveel mogelijk volle zakken. De heer Van der Meer deed een voorstel om het storten van restafval te koppelen aan het milieupas.
Ook kwam er een voorstel van mevrouw Haasnoot (CU) om eerst een pilot in een bepaalde wijken te houden.

G. van Wielink (PvdA) pleitte er sterk voor om eerst voor een groot draagvlak bij de inwoners te zorgen. De heer de Goede was verblijd met 9 ondergrondse containers in de wijk. Hij durft te stellen dat 80% gescheiden inzamelen haalbaar moet zijn. 'Ik heb gezien hoe men het vuil aanlevert en er ligt nooit rotzooi bij de containers. Zet deze goede lijn voort. 'Gooit het kind niet met het badwater weg' betoogde hij. Er zit wel iets in in deze opmerking. Zeker als de resultaten die in Lisse in rap tempo zijn behaald als voorbeeld kunnen dienen.

Wordt vervolgd in een volgende beoordelingsbijeenkomst.


Zomerbieb: vol leuke activiteiten

bieb n Onder de titel Zomerbieb biedt Bibliotheek Katwijk vanaf 10 juli en gedurende zes weken een verrassend activiteitenprogramma aan voor een breed publiek. Inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg maar ook toeristen kunnen deelnemen aan allerlei leuke en afwisselende activiteiten.

Bij de Zomerbieb gaan leesplezier en leesbevordering maar ook kennis maken met leuke activiteiten en andere dingen dan die je gewend bent, hand in hand. Een plek om iets met elkaar te doen, te ontspannen of juist iets te leren: dát is nu precies waar de Zomerbieb voor is bedoeld.

Vanuit de vaste bibliotheekvestigingen biedt de Zomerbieb een gevarieerd programma aan met activiteiten. Een paar voorbeelden: een zangworkshop voor volwassenen, kindervoorstellingen, kinderyoga, een workshop 'Hoe overleef ik Frankrijk en de Fransen', een tafeltennismiddag, een spannende middag voor de jeugd met als titel 'Haaien rond de wereld, ook in Nederland', fotografieworkshops met theorie in de bieb en vervolgens onder begeleiding de natuur in, kindercollege over de KRB, workshop jongleren, wekelijkse voorleesmomenten voor kleintjes en nog veel meer.

Kijk voor het volledige Zomerbiebprogramma op: www.bibliotheekkatwijk.nl


Kaartverkoop

Sommige activiteiten bij de Zomerbieb zijn gratis te bezoeken, voor andere wordt een kleine entreeprijs gevraagd en moet een toegangskaart worden gekocht. Dat kan aan de balies in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg maar ook via de website van Bibliotheek Katwijk: www.bibliotheekkatwijk.nl. Ga naar de kaartverkoop, kies de activiteit van je keuze, betaal met iDEAL en print je toegangskaart. Als je ergens bij wilt zijn, wacht dan zeker niet te lang met een kaartje kopen.