Richard Mittertreiner uit Nieuw Vennep neemt zijn kippenpetje af voor de organisatie. | Foto: Piet van Kampen
Richard Mittertreiner uit Nieuw Vennep neemt zijn kippenpetje af voor de organisatie. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Kippen en kuikens lopen nieuw record bij elkaar

n 'Mijn kippenpetje af voor de organisatie'

KIPPENLOOP n De dertiende Kippenloop werd wederom een succes. Zevenduizend wandelaars en kleine tippelaars namen weer deel aan het evenement dat Katwijk inmiddels goed op de evenementenkaart heeft gezet. Men kwam van heinde en verre, tot zelfs uit Groningen. In groepjes, duo's, gezinnen of helemaal in het uppie werden de diverse afstanden afgelegd. Eén van hen was Richard Mittertreiner uit Nieuw Vennep.

Door Piet van Kampen

Ieder had zo zijn of haar eigen reden om mee te doen aan de loop die dertien jaar geleden het levenslicht zag ter nagedachtenis aan Gijs van den Oever, bijgenaamd Gijs de Kip. Daar werd het wandelevenement, dat door enkele vrienden van Gijs werd opgericht, naar vernoemd. De doelstelling was geld in te zamelen voor onderzoek naar het bestrijden van kanker. De eerste loop waaraan 1.700 wandelaars deelnamen bracht € 24.000,- op, een bedrag dat jaarlijks werd overschreden. Het 'wandelende lint' door Katwijk en de regio liep dit jaar een nieuw record van € 300,000,- bij elkaar. Het bedrag werd tevens gegenereerd uit opbrengsten van de bloemen en de horecaomzet van diverse exploitanten. 'Het lijkt hier wel de Via Gladiola van Nijmegen' riep een enthousiaste toeschouwer met een bos bloemen in de hand om een familielid te verwelkomen. Zuchtend en zwetend kwam deze zijn stempeltje aan de finish halen. 'Ik liep op m'n tandvlees' biechtte hij aan zijn echtgenote en kinderen op.

Steunen

'Ik loop voor mijn overleden oma' was tijdens een live-uitzending van RTV Katwijk te horen. Het kuikentje ging voor vijf kilometer. De echte gelouterde bikkels draaiden hun hand niet om voor 42 kilometer. Ook de 25 kilometer was een geliefde afstand, ook voor Richard Mittertreiner. 'Ik loop nu voor de vierde keer mee om dit goede doel te steunen als opwarmertje voor de Vierdaagse van Nijmegen. Mijn kippenpetje af voor de organisatie. Water onderweg, een kippenboutje en warme kippensoep. In een woord perfect' stak hij de organisatie de loftrompet. En terecht!