Gerard Mostert: 'Katwijk is samen met Holland Rijnland actief bezig om de taken op een juiste manier uit te voeren.'
Gerard Mostert: 'Katwijk is samen met Holland Rijnland actief bezig om de taken op een juiste manier uit te voeren.' Foto:

Wethouder Mostert: 'We zijn op de goede weg'

n Zorg voor elke jongere die het nodig heeft

ZORG n Zoals bekend hebben het Rijk en de provincie een aantal taken op het bordje van de gemeente geschoven. Jeugdzorg is er hier een van. Er hangt een flink prijskaartje aan. 'Een nieuw fenomeen voor de gemeente,' zo drukt wethouder Gerard Mostert het uit.

Door Piet van Kampen

De transitie van het zorgtraject van overheid naar de gemeente is een proces dat inmiddels al een poosje in gang is gezet maar het is een ingewikkeld traject. 'Het is een hele zware opdracht maar we zijn op de goede weg', is Mostert vol goede moed. 'Er klinken positieve geluiden vanuit de samenleving. Katwijk is samen met Holland Rijnland actief bezig om de taken op een juiste manier uit te voeren. Samenwerking die tevens inhoudt dat zorg in grotere volumes wordt aanbesteedt om de kosten zo laag mogelijk te houden'.

Het Rijk kort de komende drie jaar stapsgewijs de korting op het toegekende budget. Dat komt er op neer dat er na drie jaar vijftien procent minder wordt overgemaakt uit de schatkist van het Rijk. 'In plaats van iets extra's te geven gaan we er op achteruit. Toch willen wij elke jongere de zorg geven die het nodig heeft' benadrukt de bewindsman. Momenteel geeft de gemeente ongeveer dertien miljoen uit aan de zorg. Het duurste deel van de zorg betreft de zorg die binnen de muren van een instelling wordt geboden. Belangrijk is ook dat de wachttijden worden terug gebracht.


Samenwerking

Behalve de samenwerking met Holland-Rijnland is ook de samenwerking met scholen, huisartsen en specialisten belangrijk' benadrukt Mostert. 'Alle neuzen moeten dezelfde kant op staan, ook bij de instellingen. Het moet niet zo zijn dat zij die hulp en zorg nodig hebben van het kastje naar de muur worden gestuurd. Er moet structuur in komen en efficiƫnt worden gewerkt'. Het is de taak van de gemeente om dit goed te monitoren.

Het team Sociale Ondersteuning is beschikbaar voor de zogenaamde huiskamergesprekken waarin bij een gezin aan gegeven kan worden welke zorg er nodig is. 'Er moet een plan voor het gezin worden gemaakt en een persoon moet er de regie nemen. Zij worden professioneel begeleid' is de visie van de wethouder. Klanten die zorg behoeven kunnen terecht bij De Burgt in de Kerkstraat in Rijnsburg en het Kwadrant aan de Schimmelpenninckstraat. Natuurlijk ook bij het loket in het gemeentehuis maar dan moet er van te voren eerst een afspraak worden gemaakt.

De Adviesraad maakt een nieuwe start en hun taak is het College vanuit het klantenperspectief te adviseren over de Wmo, de Participatiewet en de wet Jeugdzorg.


Jeugdarmoede

De gemeente Katwijk krijgt dit jaar twee ton extra voor de aanpak van de jeugdarmoede. Vanaf september kunnen kinderen die het thuis financieel niet breed hebben meedoen aan het Jeugdcultuurfonds. Ieder kind moet zich kunnen ontwikkelen, zijn of haar talenten kunnen ontdekken, mee kunnen doen op school, de sportclub of de muziekles. Het extra geld van de Rijksoverheid biedt de gemeente de kans om de regelingen die er al zijn, te verruimen of aan te passen.

Vanaf augustus kunnen gezinnen die iets meer verdienen dan het bijstandsniveau voor vergoedingen in aanmerking komen. De inkomensgrens wordt verhoogd naar maximaal 120% van het bijstandsniveau. Daaronder valt ook de vergoeding voor computer en internet voor gezinnen met kinderen vanaf groep 6 en het voortgezet onderwijs. De vergoeding bedraagt maximaal 400 euro voor computer of laptop.

'Katwijk heeft al 400 kinderen in beeld die gebruik maken van het jeugdsportfonds. Een goed vertrekpunt maar we willen meer kinderen en hun ouders bereiken', hoopt wethouder Mostert.


Open huis bij atelier Speels Palet

expositie n Op zaterdag 1 juli houdt Atelier Speels Palet Katwijk open huis en expositie, aan de Roversbrugpad 6. Dit jaar is het 10 jaar geleden geleden dat Tineke Krijgsman intrek deed in dit prachtige atelier, en naar tevredenheid deze hobby kunnen uitoefenen. Daar het een Jubileum Expositie is, wordt dit groots aangepakt.

Graag willen de leden hun kunstwerken aan al de belangstellenden laten zien, en daar is nu de gelegenheid voor op zaterdag 1 juli van 9.30 tot 17.00 uur. Ook is er een kunstroute door de tuin, met een ruime keuze aan Steiger Art en staan er 3 tenten opgesteld waarin ook kunstwerken tentoongesteld zijn.
Speels Palet is laagdrempelig, en een ieder kan het kunst schilderen leren! De leeftijd varieert van 7 tot 93 jaar, verdeeld over 12 groepen van maandag tot vrijdag. Van alle groepen zijn er meer dan 100 kunstwerken tentoongesteld, waarvan er ook diverse te koop zijn.
Dit seizoen is op donderdagavond gestart met Christian Art, onder leiding van Sylvia Vooijs, tijdens de expositie dag wil zij graag uitleg geven hierover.

De leden krijgen les van Tineke krijgsman, Roeli Smids, Marlies van Iterson, de kinder/jeugdgroepen worden gedaan door Gea, Jacqueline, Wil, Anoushik, Jeannette en Tineke .
Voor de kinderen zijn er schminkers aanwezig en is er een grabbelton.
De toegang is gratis, en de koffie staat klaar.