| Foto: Piet van Kampen
| Foto: Piet van Kampen Foto:

Hollandse Nieuwe is weer van uitstekende kwaliteit

haring n Vanaf morgen is de nieuwe haring weer te koop. Voor de ware liefhebbers altijd een ultiem moment om op de eerste dag te proeven hoe deze zilte zeevruchten ook nu weer zullen smaken. Een tongstrelend moment als de eerste op de karakteristieke wijze achterover happend naar binnen glijdt.

Door Piet van Kampen

'De kwaliteit is ook dit jaar weer uitstekend' verklapt Nicoline Schuitemaker van de gelijknamige vishandel. '

Samen met onze ervaren haringkenners bij uitstek hebben wij er een aantal van diverse partijen blind geproefd en zijn tot de conclusie gekomen dat de haring prima is. Mooi glanzend en een goed vetpercentage, kortom ze smaken uitstekend', klinkt het overtuigend. 'Het is altijd een prachtig moment als de haring weer binnen komt'.

Test

De haringinkopers in Noorwegen en Denemarken doen eerst een test op de locaties daar en de haring wordt er dus vooraf selectief gekeurd. Schuitemaker keurt vervolgens van de diverse partijen die in Holland aankomen een aantal haringen.

'Met elkaar wordt er blind gekeurd en de beste haring wordt het. Wij willen gewoon topkwaliteit aan de klanten leveren' benadrukt Nicoline.

Oude haring eruit

Vanaf het moment dat de nieuwe haring wordt verkocht is er geen enkele oude haring meer in huis. Daar kan de consument verzekerd van zijn.

'Het is een kwestie van een scherp voorraadbeheer tot de laatste dag en mochten er een paar vaatjes over zijn dan gaan deze weer retour naar de haringhandel. Die haring gaat dan waarschijnlijk voor de export.