De onthulling werd verricht door voorzitter Hans Vingerling en Generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes. | Foto: Piet van Kampen
De onthulling werd verricht door voorzitter Hans Vingerling en Generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes. | Foto: Piet van Kampen Foto:

'Een doorleefd beeld'

Monument n Onder grote belangstelling werd vorige week vrijdag een markant monument onthuld. Het kunstwerk dat werd vervaardigd door de Noordwijkse beeldhouwer Jurriaan van Hall beeldt een worsteling uit van twee kanovaarders die tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog de Noordzee naar Engeland wilden oversteken.

Door Piet van Kampen

'Het is vandaag een bijzondere plechtigheid', zo sprak voorzitter Hans Vingerling van de Stichting Zeehostunneltje Engelandvaarders de belangstellenden en genodigden toe. Onder hen de cast van Soldaat van Oranje en enkele Engelandvaarders die de barre tocht overleefden, de Katwijker Arie van Beelen (90) en Wassenaarder Eddy Jonker (96). Jonker richtte in Noordwijk het museum Engelandvaarders op.

'Een heel bijzonder moment' sprak de nog krasse Van Beelen. Jonker noemde het geweldig dat er nu ook een monument is gekomen. Het heeft wel zes jaar geduurd vanaf het moment dat de stichting met het initiatief kwam. Hans Vingerling en Lies van Beelen namen destijds het voortouw. Vingerling: 'We zijn dit verplicht aan deze bijzondere mensen die het verzet vanuit Engeland wilden steunen. Het was een tocht vol gevaren en velen vonden de dood of werden gevangen genomen'.


Bijzondere plek

Dankzij crowdfunding en giften van bedrijven werd het monument mogelijk gemaakt. Burgemeester Cornelis Visser: 'Het idee werd door de samenleving gedragen en toont de interesse van de burgers. Dit is een symbolische plek, een gevaarlijke plek waar de route begon.

Via het Zeehostunneltje waagden hier dapperen waaronder ook Katwijkers de overtocht. Zij hadden doorzettingsvermogen. Dit doorzettingsvermogen had ook het bestuur van de stichting. Ik ben trots op hen en op hun gedrevenheid en enthousiasme. Het beeld past in de kunstroute van de Boulevard. Het is een doorleefd beeld', zo kenschetste Katwijks eerste burger het monument. Bij het kunstwerk staat een informatiepaneel en de aansprekende creatie wordt geadopteerd door leerlingen van de Christelijke Opleidingsschool.