Vechtsporters van Osaka Budo deden mee in Tokio en brachten veel eremetaal mee naar Katwijk. | Foto: PR
Vechtsporters van Osaka Budo deden mee in Tokio en brachten veel eremetaal mee naar Katwijk. | Foto: PR Foto:

Bekers en medailles uit Japan mee naar Katwijk

vechtsport n Op dinsdag 30 mei hebben vijf Katwijkse en één Haagse karateka meegedaan aan het Kenshin World Karate Festival 2017 in Tokyo, Japan. In dit jaarlijks terugkomend evenement kunnen er wedstrijden gedaan worden in karate, kickboksen, MMA en kata.

Als eerste was het Rob de Groot uit Rijnsburg die een vierde plaats behaalde in zijn klasse. Toen was het Katwijker Gijs Hoek degene die zijn Japanse tegenstander geen schijn van kans gaf. Dave Kagenaar uit Rijnsburg werd tweede. Kim Schroduer uit den haag wist ook de winst naar zich toe te trekken.


Kata

Toen was het tijd voor de kata-wedstrijden. Kata is een stijlvorm, een soort schijngevecht waarbij het zeer belangrijk is om de technieken en timing zo strak mogelijk te laten lopen. Een wedstrijd vorm die niet voor iedereen is weggelegd. Jaap de Jong uit Katwijk is weken bezig geweest met trainen en deze betrad een wedstrijd veld met zeer ervaren zwartebanders. Ondanks deze druk dat liep hij een foutloze kata.


Karate en kickboksen

Als laatste was het Floris hoek die eerst mee deed aan het kickboksklassement en daarna het Karate. In de kickboksdivisie wist hij met gemak zijn partijen te winnen. Bij het karate had hij een zeer ervaren en technische Japanse tegenstander. Deskundig wist Floris deze Japanse machine binnen minuten volledig te ontleden, wat resulteerde in een opgave van de Japanse kant. Deze Katwijkse karateka heeft in het land van de rijzende zon dus twee eerste plaatsen behaald.


Ontwikkeling

Dat Floris zich blijft ontwikkelen is een feit. Dit is waar budosporten om draaien. Behalve dat hij bezig is met een opleiding CIOS gaat hij ook voor de jeugd kickbokslessen verzorgen bij de Osaka dojo. Deze starten vanaf donderdag 8 juni.

Het is voor het eerst in jaren dat er Nederlandse karateka's prijzen in Japan winnen. Eerder deze week was het Cem Senol die zegevierde in Japan en nu de rest van de club. Met deze resultaten kan iedereen meer dan tevreden zijn.


Bjorn de Klerk wordt knap achtste tijdens Jeugd Meerkampen

tafeltennis n Op 27 en 28 mei werden in Panningen de NJM (Nationale jeugd meerkampen) tafeltennis gehouden. Namens TTV Rijnsoever nam Bjorn de Klerk deel aan deze finale.

Bjorn had zich geplaatst door uit te blinken bij de afdelingsfinale en twee landelijke voorrondes te doorstaan. Dit op zichzelf is al een erg knappe prestatie van de pas elf jaar oude vedette. Tijdens de NJM strijden per leeftijdscategorie 12 spelers om de titel, verspreid over twee dagen. Een ware uitputtingsslag voor alle deelnemers, ook gezien de temperatuur die dit weekend erg hoog was.


Met veel energie en gezonde spanning begon Bjorn aan zijn eerste wedstrijden. Hij trof op de eerste dag meteen de lastigste spelers die boven hem waren geplaatst. Samen met zijn coach Esther werden de laatste tactieken doorgesproken en ging hij er vol voor. Het werden zes hele spannende wedstrijden. Hierin werden zelfs een aantal wedstrijden nipt in vijf games verloren en lagen er zelfs kansen op winst tegen de beste twee op de plaatsingslijst.


Bjorn wist de aandacht van het publiek goed te trekken door vele mooie overspin rally's. Hij moest duidelijk nog even wennen aan deze favorietenrol, maar genoot er ook zichtbaar van. Bjorn gaf zijn tegenstanders maar weinig ruimte en was soms zelfs dichtbij de winst tegen de hoger geplaatste spelers. De eerste dag werd afgesloten met een mooie 3-0 overwinning op de nummer 12 en de tweede dag werden ook de nummers 9, 10 & 11 verslagen. Dit resulteerde alles bij elkaar in een knappe achtste plaats bij de jongens welpen van Nederland. TTV Rijnsoever en coach Esther zijn erg trots op het behaalde resultaat en feliciteren Bjorn daar dan ook mee.

Bjorn de Klerk deed mee met de NJM en werd achtste. | Foto: PR