Wethouder Gerard Mostert: 'Al onze inwoners tellen mee en verdienen dezelfde mogelijkheden verdienen om mee te doen.'
Wethouder Gerard Mostert: 'Al onze inwoners tellen mee en verdienen dezelfde mogelijkheden verdienen om mee te doen.' Foto: Gemeente Katwijk

Creëer kansen voor uw kinderen

In Nederland leeft 1 op de 9 kinderen onder de armoedegrens. De meeste arme kinderen zijn jonger dan twaalf jaar. Wist u dat? Deze gegevens raken mij in mijn hart. Bij u ook?

En mocht u denken dat het gaat om mensen zonder werk en in de bijstand, dan heeft u het mis. Maar liefst 60 procent van de ouders van arme kinderen heeft betaald werk.

Gezinnen in armoede hebben het zwaar. Stelt u zich eens voor dat u de rekeningen niet kunt betalen. Dat de elektriciteit regelmatig wordt afgesloten. Dat u steeds bang bent om uit huis te worden gezet.

Een hele belasting en de problemen keren iedere dag terug.

Opgroeien in armoede betekent ook dat kinderen niet mee kunnen doen. Met een verjaardagspartijtje, het schoolreisje of een sportclub. Daar willen we graag iets aan doen.

Dit jaar mogen we als gemeente 210.000 euro extra uitgeven van de Rijksoverheid aan kinderen die het thuis financieel niet breed hebben.

Als college hebben we onlangs besloten waar we dit geld voor willen inzetten. Vanaf september kunnen zij meedoen aan het Jeugdcultuurfonds.

Dit is een waardevolle aanvulling op het al bestaande Jeugdsportfonds. Ieder kind moet zich kunnen ontwikkelen, zijn of haar talenten kunnen ontdekken en meedoen op school, de sportclub of muziekles. Ieder kind verdient een kans in de samenleving.

Het extra geld van de Rijksoverheid biedt ons de kans om bestaande gemeentelijke regelingen voor kinderen te verruimen en aan te passen. En dat doe ik graag.

Veel gezinnen vinden het moeilijk om aan te geven dat zij het financieel niet redden. Dat begrijp ik best. Maar beste mensen, zet die trots of schaamte opzij en creƫer kansen voor uw kinderen.

We hebben ongeveer 400 kinderen in beeld; zij maken al gebruik van het Jeugdsportfonds. Nu zoeken we nog meer kinderen en hun ouders die kunnen meedoen aan het Jeugdcultuurfonds.

Denkt u hiervoor in aanmerking te komen? Mail dan uw gegevens naar samenvoorelkaar@katwijk.nl.

Mijn uitgangspunt is altijd dat al onze inwoners meetellen en dezelfde mogelijkheden verdienen om mee te doen. En dat geldt zeker voor de kinderen. Laten we er samen voor zorgen dat alle kinderen kunnen meedoen. Dat er niemand achterblijft. Ik zet mij er met hart en ziel voor in.

Reacties en aanmeldingen naar:

samenvoorelkaar@katwijk.nl