Het noodweer van vorige week maandag duurde kort maar was evenwel erg hevig. | Foto: Piet van Kampen
Het noodweer van vorige week maandag duurde kort maar was evenwel erg hevig. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Natuurgeweld richt schade aan op strand

n 'Niemand heeft dit zien aankomen'

tsunami n De vloedgolf die vorige week maandag in alle vroegte, zo rond 6.00 uur, het strand bij Katwijk trof, heeft een behoorlijke ravage aangericht. 'Gelukkig gebeurde het 's morgens vroeg en niet overdag want dan had de ramp niet te overzien geweest', blikt Isaac Schaddé van Dooren van strandpaviljoen Het Wantveld terug. 'Hoe zou het zijn afgelopen met mensen op het strand? Ik moet er even niet aan denken'. Nu bleef de gril van Moeder Natuur beperkt tot materiële schade en veel ongemak.

Door Piet van Kampen

Toen Schaddé van Dooren achteraf het filmpje op Facebook zag besefte hij hoe heftig het is geweest en hoe hoog de golven waren. 'Zelf kwam ik pas om 7.00 uur op het strand en toen zag ik hoe groot de ravage was. 'De helft van de ligbedden, de matrassen en de schermen is weggespoeld. We hebben een aantal spullen halverwege het strand tot Noordwijk nog terug kunnen halen maar of het allemaal nog is te gebruiken, kan ik nu nog niet overzien. Matrassen die in het water en schuim hebben gelegen zijn waarschijnlijk niet meer te gebruiken'. Hoe groot de schade is valt nu nog niet exact te bepalen maar Schaddé van Dooren maakt een ruwe schatting. 'Ik denk dat het meer dan tienduizend euro zal zijn. Het moet allemaal nog voor de verzekering getaxeerd worden en ik verwacht dat de schade gedekt zal zijn'. Zoon Michel rekent hier ook op. 'Het is geen echte natuurramp maar het wegspoelen van materiaal', denkt hij hardop.


Doorgaan

Na een paar mooie zomerse dagen met goede klandizie was dit een grote domper voor het bedrijf. 'Niemand heeft dit zien aankomen' weet Schaddé van Dooren senior. 'Maar goed, we moeten doorgaan en zo snel mogelijk de capaciteit in het strandmeubilair weer aanvullen want het seizoen is immers begonnen. De schrik die er goed in zat heeft weer plaats gemaakt voor aanpakken en doorgaan.