Kees de Mol bedient de geavanceerde apparatuur. | Foto en tekst: Piet van kampen
Kees de Mol bedient de geavanceerde apparatuur. | Foto en tekst: Piet van kampen Foto:

KRB heeft rustige start van badseizoen

Veiligheid n Het zijn bijna honderd vrijwilligers die beurtelings de beide reddingsposten van de Katwijkse Reddings Brigade bemannen. Waakzaam en paraat als er te hulp geschoten moet worden. Het badseizoen is inmiddels enkele weken oud en er zijn een paar topdagen achter de rug. Overigens en gelukkig maar zonder noemenswaardige calamiteiten.

Kees de Mol is de PR man van de KRB. In de gloednieuwe noordpost heeft hij ruim zicht over het strand. 'Beter dan voorheen in de oude situatie' klinkt hij voldaan. 'Er waren nog een paar kinderziektes maar nu is alles perfect in orde'.
Terwijl hij zijn woordje doet ontvangen een paar collega's van hem een groep scholieren. 'Dit doen wij regelmatig en vandaag komen de groepen 7 en 8 van de Christelijke Opleidingsschool op bezoek. Er wordt dan uitvoerig uitgelegd wat het werk van de KRB precies in houdt en er worden beelden getoond. De leerlingen kunnen vragen stellen en krijgen een rondleiding door een van de posten. Zij kunnen dan het materiaal bekijken en krijgen daar een toelichting bij.'Het is belangrijk dat de kinderen goede voorlichting krijgen en op de soms onzichtbare gevaren van de zee worden gewezen' licht De Mol toe. De PR man van de KRB vervolgt: 'De scholen krijgen achteraf een email met daarin hetgeen er besproken is en dat kan dan in de lesuren worden mee genomen. Preventie is erg belangrijk en doen wij ook via de sociale media zodat wij een breed publiek bereiken.


Samenwerking

De KRB heeft goede contacten met strandpaviljoenhouders en de politie. De horecamensen worden ook nog wel eens benaderd als er een vermissing is en de politie is indien nodig ook paraat. Bij vermissing in zee wordt ook de KNRM ingeschakeld. 'Het is een samenspel', benadrukt De Mol. 'De meeste vermissingen komen onder kinderen voor. Zij lopen meestal van de zon af op het strand en raken hun ouders kwijt. De ouders moeten vooraf de kinderen waarschuwen en ook letten op de verdwaalpalen. Dat zijn herkenningspunten voor de kinderen. Het zou verstandig zijn om ze een polsbandje met naam te laten dragen' geeft de Mol als belangrijke tip. De betekenis van de vlaggen moet bij de ouders bekend zijn. Geel is gevaarlijk en rood is verboden om in zee te gaan.


Bijscholing

De vrijwilligers worden 's winters bijgeschoold. Kennis omtrent techniek en verpleegkunde en EHBO moet up-to-date zijn. Elke vrijwilliger moet een EHBO-diploma in bezit hebben. De Mol noemt het een vriendenclub die het er graag voor over heeft en weten waar zij voor staan.