Worden sommige nog maar net geplaatste ondergrondse containers binnenkort al overbodig? | Foto: PvK
Worden sommige nog maar net geplaatste ondergrondse containers binnenkort al overbodig? | Foto: PvK Foto:

Weerstand tegen afvalplannen

afvalinzameling n GFT-afval en PMD-afval in containers aan huis. Indien gewenst ook een papiercontainer aan huis erbij is een optie. Het restafval naar ondergrondse containers in de buurt brengen. Dat is in het kort samengevat waar de gemeente naar toe wil.

Door Piet van Kampen

Vorige week donderdag kreeg een tiental insprekers tijdens een informatieve sessie met raadsleden de gelegenheid om hun zegje te doen. De teneur: zoeken naar moderne oplossingen en laat wat goed is dan ook goed. Dat er meer afval gescheiden moet worden dan tot op heden gebeurt en te recyclen tot grondstoffen is op zich een goede zaak.
De manier waarop de gemeente dit volgens het plan 'Omgekeerd inzamelen plus' wil aanpakken vond echter geen bijval. Sterker nog: uit het betoog van de diverse insprekers bleek echter dat er weinig tot geen bijval is en vooralsnog meer weerstand.

'Waarom is er dan voor dit plan gekozen en zijn er geen andere varianten onderzocht?' vroeg mevrouw De Mooij uit Rijnsburg zich af. In Rijnsburg zijn er veel ondergrondse containers en de inwoners zijn tevreden. 'Waarom niet eerst een pilot in een deel van de gemeente zoals het programma VANG (Van Afval Naar Grondstof) adviseert? Het is een slechte variant' in de ogen van De Mooij.


Geschrokken

De heer Hartevelt was geschrokken van het idee. Hij vond het weggegooid geld als de ondergrondse containers weer verplaatst moeten worden. Katwijk is de tweede gemeente in Nederland met het ondergrondse systeem en nu weer terug naar de afvalbakken? En straks betalen voor het restafval? Aanpassingen van de vuilophaalwagens vormen extra kosten en het ophalen wordt ook arbeidsintensiever' voorziet hij. 'Waar is men mee bezig?' vroeg mevrouw Van der Kooy zich af. 'Er is pas een aantal nieuwe ondergrondse containers in de gemeente geplaatst en nu komt men met deze plannen'. De vrees bestaat bij diverse insprekers dat als er voor het restafval moet worden betaald en dat dit stiekem bij een ander in de bakken wordt gedumpt.

Lees verder op pagina 3