Er ontsponnen zich de nodige discussies over de verkeersplannen tijdens de informatieavond van vorige week. | Foto: Piet van Kampen
Er ontsponnen zich de nodige discussies over de verkeersplannen tijdens de informatieavond van vorige week. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Verkeersmaatregelen masterplan niet door iedereen omarmd

n Vrees voor waardedaling en omzetverlies

Verdeeld n Vorige week dinsdag werd tijdens een bijeenkomst in Het Anker duidelijk dat niet iedereen blij is met het gepresenteerde plan voor de verkeersmaatregelen in het centrum. Duidelijke voors en tegens. Zaak voor de gemeente om de tegens zoveel mogelijk te nivelleren.

Door Piet van Kampen

De maatregelen in het centrum vloeien voort uit het in 2014 opgestelde Masterplan voor het hele centrum in Katwijk aan Zee. Na het gereedkomen van de parkeergarage aan de Boulevard werd er een begin gemaakt met de plannen voor een aantrekkelijker autoluw- en gedeeltelijk autovrij centrum voor ondernemers, bezoekers en bewoners.

Wethouder Jaco Knape: 'Er gingen lange gesprekken met de politie aan vooraf voor de optimale veiligheid in het gebied. Veel ruimte voor het wandelend publiek, uniforme verkeersmaatregelen en aanpak van de parkeeroverlast in de avonden en tijdens het weekend. Het plan blijft. Het is een advies en er wordt naar uw mening gevraagd'.


Princestraat

De Princestraat zal worden opgedeeld in scheidingsbanen voor autoverkeer van bewoners en een baan voor wandelaars. Het gebied moet ontoegankelijk worden gemaakt voor niet-bewoners met een auto. Snor- en bromfietsen worden geweerd. Laden en lossen van goederen dient tussen 7.00 en 12.00 uur te gebeuren. Er zijn pollers (beweegbare palen) gepland bij de ingang van de Princestraat en de Voorstraat. Deze reageren op digitale signalen – kentekenherkenning - die door de bewoners worden ingevoerd.

Er komen extra parkeerplaatsen voor invaliden aan de rand van het gebied. Het Andreasplein is inmiddels autovrij maar het gedeelte tussen de Boulevard en de Weeshuisstraat wordt tweerichtingsverkeer hetgeen vraagtekens opriep. 'Twee auto's kunnen elkaar in de Weeshuisstraat nauwelijks passeren', voorzag een ongeruste bewoner. De eigenaar van een snackbar voorziet omzetdaling en huiseigenaren in een gedeelte van het gebied vrezen waardedaling van hun woning.

De ondernemers zijn over het algemeen tevreden. 'Er horen geen auto's thuis in een winkelgebied', was het duidelijke standpunt van een van hen.

In de tweede helft van juni volgt er een informatieavond met de aannemer.