Ingrid van der Plas scoorde 16 keer tegen Lekdetec. | Foto: Geert Bekker
Ingrid van der Plas scoorde 16 keer tegen Lekdetec. | Foto: Geert Bekker Foto:

Lekdetec maatje te groot voor Grasshoppers D1

Basketbal n In de strijd om de landstitel hebben de dames van Solar-systemen Grasshoppers afgelopen woensdagavond geen vervolg kunnen geven aan de prima teamprestatie in de voorgaande 3 wedstrijden.

In Katwijk werd het 55-66 voor het team uit Bemmel dat een bliksemstart (0-8) kende terwijl Grasshoppers aanvankelijk moeite had het netje te vinden. Ondanks scores van vooral Ingrid van der Plas en Sharon Beld kan Bemmel toch verder uitlopen naar een stand van 13-24 aan het eind van de eerste periode.
Het tweede kwart laat een gelijk opgaand scoreverloop zien. Solar-systemen komt nu wat beter in de wedstrijd maar kan toch niet voorkomen dat de Bemmelaren 2 punten verder uitlopen. Ruststand 27-40.
Direct na rust laten beide teams een intensieve verdediging zien en de punten zijn dan ook duur. Via 33-44 halverwege dit kwart kruipt Grasshoppers dichterbij en verkleint de achterstand naar 7 (45-52).
Ook in de laatste periode gaat de inhaalslag aanvankelijk door. Scores van Iris Govers en Evelien Messemaker brengen de spanning weer terug in de wedstrijd. Grasshoppers nadert nog wel maar kan niet doordrukken. Op 1,5 minuut voor tijd is de stand 55-61 maar lijkt de pijp leeg voor de thuisploeg. De laatste scores zijn voor Lekdetec vanaf de vrije worplijn. Eindstand 55-66.
Topscorer aan Katwijkse zijde werd Sharon Beld met 17 punten gevolgd door Ingrid van der Plas met 16 (+10 reb.). Aan Bemmelse zijde kwamen Jacobine Klerx met 21, Karin Kuijt met 15, en Jill Bettonvil met 11 in de dubbele cijfers.


Berbee en Van der Plas op internationaal toernooi

dammen n Het is de twintigste keer dat er in Salou een internationaal damtoernooi georganiseerd wordt en al jaren is ook de Katwijkse DamClub aanwezig met één of meerdere deelnemers. Dit jaar zijn er twee KDC`ers die afgevaardigd werden namelijk Gé Berbee (die al 14 keer meegedaan heeft) en Jack van der Plas (voor wie het de 4e keer is).

Dat dit toernooi wereldfaam kent, mag wel blijken uit het deelnemersveld. Er spelen 144 mensen mee (wat een record is) en daaronder zitten 18 internationale grootmeesters, 4 internationale meesters en 32 nationale meesters. Onder andere huidig wereldkampioen Roel Boomstra speelt mee, en Jan Groenendijk, de nummer twee. Nog zeker vijf ex-wereldkampioenen staan op de lijst (Valneris, Gantwarg, Schwartzmann en Georgiev) en ook nieuw Nederlands Kampioen Martijn van IJzendoorn behoort tot de opponenten.
Behoorlijk zware tegenstanders dus voor de Katwijkers, die zelf geen titel hebben. In de eerste ronde trof Jack gelijk al een Nederlandse meester, maar wist daar wonder boven wonder remise tegen te behalen in een feitelijk voordelige stand. Een goed begin dus. Ook Ge wist van zijn tegenstander een punt te pakken, dus ook daar zat het mee. Helaas voor Jack kon hij het in ronde 2 en 3 niet bolwerken tegen twee Russische meesters, maar in ronde 4 won hij zijn partij tegen een bekende Nederlandse dammer. Ge had in ronde 2 ook pech, maar wist in de derde ronde een gelijkspel af te dwingen tegen een Fransman. Ronde 4 en 5 waren voor hem minder gelukkig, maar in de zesde ronde pakte hij weer een punt. Jack had in ronde 5 de enige Spanjaard van het toernooi (dat dus in Spanje gehouden wordt!) te pakken, maar wist zijn voordelige positie niet om te zetten in winst, waardoor de punten gedeeld werden. In de zesde ronde verloor hij van een Fransoos, waardoor zowel Ge als Jack nu op 4 punten staan. Dat is bij lange na niet genoeg om in het rechterrijtje te belanden, maar op een toernooi dat zo sterk bezet is, is dit nog een prima score. Er komen nog 3 rondes aan, dus de heren kunnen nog op 10 punten komen, maar dan moet wel alles gewonnen worden. En dat zal niet meevallen.
Vrijdagavond is er een sneldamtoernooi, waar Jack aan meedoen zal. Wellicht dat hij daar nog een goede prestatie neerzet. Gelukkig werkt het weer goed mee en omdat bijna het halve wedstrijdveld uit Nederlanders bestaat, is dit toernooi ook nog een feest van herkenning.

Al met al een gezellig, relaxed en leerzaam toernooi waar hopelijk een volgende keer nog meer Katwijkers aan meedoen.