Cor en Anna van der Plas kreeg als eerste jubilerend paar burgemeester Visser op bezoek. | Foto: Piet van Kampen
Cor en Anna van der Plas kreeg als eerste jubilerend paar burgemeester Visser op bezoek. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Tevreden en dankbaar echtpaar viert diamanten huwelijk

Diamant n Cor van der Plas (81) was zijn arbeidzame leven lang verbonden aan de zee. Hij heeft vele mijlen aan boord van Katwijke vissersschepen achter zich gelaten. De huwelijksboot die hij samen met Anna van der Plas-Guijt (61) bemande, meerde op 21 mei van dit jaar aan bij de mijlpaal van hun zestigjarig huwelijk.

Door Piet van Kampen

Een gemoedelijk gesprek in de gezellige huiskamer aan de Louwestraat leert dat een dankbaar echtpaar terugblikt op een regelmatig leven dat het leidde. Op de uitnodigingskaart voor het vieren van hun jubileumfeest prijkt de veelzeggende tekst: Van U zijn alle dingen'. Het getuigt van een diep geloof.

Het echtpaar dat op 21 mei 1957 elkaar de ringen omschoof, werd gezegend met vier zonen en drie dochters. Zij werden tevens verrijkt met 25 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen. Een heel droevig moment in hun regelmatige leven was dat kleinzoon Floris nog voor de geboorte overleed en nooit het levenslicht heeft mogen aanschouwen.


De zee

Voor het huwelijk had de toen jonge Cor (13) al kennis gemaakt met het vissermansleven. Het werd later de broodwinning voor het gezin. Hij is de zee altijd trouw gebleven, ook een flink aantal jaren als schipper totdat hij vervroegd aan de wal ging vanwege gezondheidsredenen. 'Als Cor voorheen van zee thuis kwam was het altijd feest' vertelt Anna.

Nu is het ook elke dag feest want er is altijd wel iemand van de kinderen of kleinkinderen die een bakkie komt doen in de Louwestraat waar het paar nu ruim twintig jaar woont. Zij hadden hun eerste onderkomen in de Hoogstraat bij de ouders van Anna. Via de Liersteeg, de Conradstraat en de Jan Tooropstraat vonden zij het stekkie waar zij tevreden wonen.


Primeur

'Wij zijn zeker de eersten waar de nieuwe burgemeester op bezoek komt?', bedacht de bruidegom zich plotseling. Inderdaad, Cor en Anna hadden het voorrecht dat zij als eerste diamanten paar de nieuwe Katwijkse burgervader op bezoek kregen. Zij waren tevens verguld met de brieven namens Koning Willem Alexander en de commissaris van de Koning. Het paar straalde van geluk. Uit alles blijkt dat zij dankbaar zijn. Het is hun levensmotto.

Samen fietsen en wandelen is er niet meer bij maar toch zijn zij erg gelukkig. Dit mooie moment werd met de hele familie in de Kerkhaven gevierd.