Ton Frissen: 'Het zegt veel over het vertrouwen dat het bedrijfsleven heeft in het evenement.'
Ton Frissen: 'Het zegt veel over het vertrouwen dat het bedrijfsleven heeft in het evenement.' Foto:

'Ondernemers redden Katwijkse Vrijmarkt'

"De Katwijkse Vrijmarkt die over een aantal weken voor het eerst in de badplaats zal worden gehouden, stond even op losse schroeven. De gemeente Katwijk houdt plots de vinger op de knip en slaat daarmee een flinke krater in de begroting van het nu al spraakmakende evenement. Afblazen leek de enige mogelijkheid.

Drie partijen toonden hun sympathie door garant te willen staan voor de plots ontstane tekorten. Rabobank Leiden-Katwijk, het biermerk Ruhrgold en het Ondernemershuis Katwijk hebben kunnen voorkomen dat een mooi initiatief het levenslicht nooit zou zien.

De stekker eruit trekken zou een verlies zijn voor Katwijk als badplaats, een grote domper voor de vele vrijwilligers die er talrijke uren werk en energie in hadden gestoken, om nog maar niet te spreken over de flater die je slaat richting de tientallen ondernemers die een plek hadden gereserveerd.
Het initiatief om de in financiële nood verkerende Visserijdagenmarkt op te pakken werd vorig jaar door het college met groot enthousiasme ontvangen. De gemeente Katwijk had immers in 2012 al besloten dat de Visserijdagen weer op de kaart gezet moesten worden en vond het dermate belangrijk dat voor dit evenement toen steevast een uitzondering werd gemaakt in het subsidiebeleid.
De gemeente Katwijk draagt de Visserijdagen een warm hart toe en was blij dat er na het wegvallen ervan een aantal jaren geleden, eindelijk iemand opstond die dit weer op ging pakken. Vorig jaar juli ging door financiële problemen de stekker er alweer uit. Vanuit de vrijwilligers organisatie van Haringrock een Comité gevormd die met een bredere variant van deze markt wilden doorstarten. Nu al is de verwachting dat de Vrijmarkt meer mensen op de been zal brengen dan de Visserijdagen destijds deden. Een grote en belangrijke promotie dus voor Katwijk als merk en als badplaats.
Het is daarom schrijnend dat juist de gemeente Katwijk, die de grootste belanghebbende in het hele verhaal is, nu de vinger op de knip houdt wat zich uit in een magere financiële ondersteuning. De subsidie die het Visserijdagen evenement altijd kreeg, is plots gehalveerd. Uitgerekend zo'n 6 weken voor het evenement terwijl alles al rond is.

Gelukkig zijn de donkere wolken die zich boven de hoofden van de vrijwilligers samen pakten verdreven. Rabobank Leiden-Katwijk en het Ondernemershuis Katwijk toonden zich bereid om garant te staan voor de ontstane tekorten. Ook Ruhrgold - een startende ondernemer uit Rijnsburg - is niet kinderachtig en heeft zijn financiële hulp aangeboden.
Het zegt veel over het vertrouwen dat het bedrijfsleven heeft in het evenement."