Afbeelding
Foto:

'Ik wil graag uw burger-vader zijn'

In een openhartig gesprek doet onze nieuwe burgemeester een uitspraak die recht uit het hart komt. Het licht direct een flinke tip van de sluier op die aangeeft waar de kersverse Katwijks eerste burger hoge prioriteit aan geeft. Dicht bij de mensen zijn en naar hen toekomen. 'Als je de inwoners in hun eigen omgeving benadert komt er veel naar boven wat onder hen leeft en daar kan je als burgemeester goed op inspelen. Daarom zal ik het wekelijkse spreekuur op dinsdag in de dorpskernen houden zoals in De Roskam in Katwijk, De Burgt in Rijnsburg en Het Dorpshuis in Valkenburg'.


Door Piet van Kampen

Een mooie belofte dus van de in Stellendam geboren Visser. What's in a name? Een visser aan het roer van het Katwijkse gemeenteschip. Na verloop van tijd zal de kapitein en zijn bemanning de juiste koers naar de toekomst uitzetten.

'Eerst moet ik de gemeente beter leren kennen en het goede gevoel hebben' benadrukt de bewindsman. 'Ik wil een vader zijn, geen burgemeester maar een burgervader en vooral veel luisteren. Het maakt dingen makkelijker als je de inwoners erbij betrekt. De gemeente heeft een aantal taken van het Rijk op het bordje gekregen zoals de zorg in het algemeen en de jeugdzorg. Daarnaast hebben de openbare veiligheid, het alcohol- en drugsbeleid bijzondere aandacht en iedereen kan daar een steentje aan bijdragen'.


Eerste indrukken

'Ik wil een vader zijn, geen burgemeester'

Een nieuwe stap en een nieuwe uitdaging voor de man die na zijn studie levensmiddelen technologie aan de Landbouw Universiteit, onder meer wethouder van de gemeente Goedereede werd, ervaring opdeed als lid van het Europees Parlement en tenslotte het ambt van burgemeester in Twenteland bekleedde. Als Europarlementariƫr zat Visser in de visserijcommissie en had ook cultuur, onderwijs, sport en economie in het takenpakket.

De eerste indrukken zijn dat hij de Katwijkers kort en recht door zee vindt. 'De bewoners van Twente zijn iets terughoudender en komen pas in tweede instantie met hun vragen en problemen. Katwijk past bij mij en directheid waardeer ik. De gemeente is rijk gezegend met diverse media. Inmiddels ben ik op diverse plekken geweest en ik vind de Oude Rijn zo dwars door het dorp heel mooi. De parkeergarage is een schitterende aanwinst en goed voor het toerisme'.

De gemeente is een combinatie van dingen, niet stedelijk met het strand, de zee, de ondernemers, de sport en veel gelovige mensen .Zelf is het geloof ook de basis waarop ik werk. Katwijk heeft nog mannen op zee werken en Rijnsburg en Valkenburg kent veel tuinders, en kwekers en aanverwante bedrijven'.


Groei

De vorige gemeente van Visser telde ruim 34.000 inwoners. Nu staat hij aan het hoofd van een groeigemeente met bijna het dubbele aantal burgers. Als het voormalige vliegveld Valkenburg bebouwd gaat worden gaat het aantal richting de 80.000. Een uitdaging.

Visser bezocht met zijn Vrouw Mieke en de kinderen Laurens (18), Jonas (16) en Marie Elise (11) de Soldaat van Oranje. 'Goed voor de bekendheid van de gemeente en ook de horeca heeft hier profijt van gehad want de bezoekers kwamen uit het hele land en maakten er een weekendje van'.


In de genen

De vader van ingenieur Visser was boer en wethouder inde gemeente Goedereede. Zoon Cornelis trad dus in zijn voetsporen en heeft ook nog een landbouwbedrijf. 'Het zit dus in de genen' lacht Visser beminnelijk.

Voor zijn gezin is hij op zoek naar een geschikte woning om zo snel mogelijk naar onze gemeente te verhuizen. De sportieve burgervader (hardlopen en fietsen) heeft tevens interesse voor de voetbalsport. Hij kan hier dus zijn hart ophalen. 'Ik zal zeker regelmatig langs de lijn te zien zijn' besluit Visser dit openhartige gesprek.

Afbeelding