Cees Oostindie overhandigt namens de SHD een bloemetje aan Lies van Beelen. | Foto: Piet van Kampen
Cees Oostindie overhandigt namens de SHD een bloemetje aan Lies van Beelen. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Ontmoetingsplaats voor bewoners de Driehoek

Zwanennest n 'We hebben er een jaar lang om gestreden maar op 1 april van dit jaar kregen we de sleutel. We konden aan de slag en vandaag is het een feestelijk moment nu we 't Zwanennest in gebruik kunnen nemen'. Aan het woord is een glunderende Lies van Beelen die het initiatief nam om van een leegstaande woning een ontmoetingsruimte te maken.

Door Piet van Kampen

Het was vorige week woensdag bommetje vol in de woning van appartementencomplex Zwanenburg. Tientallen bewoners brachten samen met Van Beelen en haar vrijwilligers een toast uit op hun nieuwe ontmoetingsruimte. Het is een tijdelijk onderkomen nu het zorgcentrum De Duinrand is gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouw. Een prima alternatief voor de bewoners van De Driehoek die vaak gebruik maakten van de faciliteiten van De Duinrand. Ook bewoners van de naastgelegen Hugo de Groothof zijn er van harte welkom.

In 't Zwanennest kan men dagelijks terecht voor een kopje koffie, thee, een frisdrankje of een maaltijd die door de bewoners zelf wordt bereid. Alles voor zeer vriendelijke, kleine prijsjes. De ruimte leent zich ook voort spelletjes, bingo of een potje klaverjassen maar het heeft vooral de functie van een ontmoetingsruimte voor de senioren. Voor sommigen even ontspannen en uit het isolement zijn.


Strijd

Lies van Beelen is dankbaar en blikt terug op een jaar waarin zij zich strijdlustig inzette om deze wens te realiseren. 'Het heeft wat moeite gekost maar het is gelukt en in ben wooncorporatie Dunavie dankbaar dat wij zonder kosten over deze ruimte mogen beschikken. Diverse subsidies zoals een gift van het mannenkoor Sion, haar eigen zus en van de gemeente maakten de inrichting en de start mogelijk.

'Er zit nog een gat in de begroting maar voorlopig kunnen wij beginnen. Ik ben ook de vrijwilligers dankbaar die geholpen hebben met behangen, schilderen en de vloer', prees zij de helpende handen. Burgemeester Frank Koen verrichtte de officiële opening door de deur te openen.


Koen prees Lies en de Bewonerscommissie die voor deze ruimte hebben gestreden. 'Hier kunnen jullie nog mooie jaren hebben en met elkaar lachen, eten en plezier maken. Ook dank aan Dunavie voor het beschikbaar stellen van deze ruimte'. Het laatste woord was aan Van Beelen die haar waardering aan betrokkenen uitsprak en de burgemeester een boek over Katwijk overhandigde.


Programma van Eisen voor bibliotheek en muziekschool vastgesteld

eisen n Het college van burgemeester en wethouders heeft een Programma van Eisen (PVE) laten opstellen voor het realiseren van een nieuwe bibliotheek mét muziekschool (zonder slagwerk en bandcoaching) in de Noordzeepassage. Dit PVE is de basis voor een opdracht aan een architect voor het maken van een voorlopig ontwerp voor de verbouwing van het gebouw en de kwaliteit ervan.

Het college stelt de raad voor om formeel in te stemmen met het programma zodat de volgende stap in het project gezet kan worden. Wethouder Jacco Knape: "We zijn een stap verder in de realisatie van een multifunctioneel gebouw waarin bibliotheek, muziekschool en andere samenwerkingspartners van grote toegevoegde waarde zijn voor de gemeente. Een verrijking voor bewoners, bezoekers en ondernemers."

Het programma van eisen is een verzameling van wensen en eisen die zowel voor de toekomstige gebruikers als de bewoners en ondernemers in de buurt van belang zijn. Daarom hebben bewoners en ondernemers ook meegedacht bij het opstellen van het PVE. Verder zijn alle uitkomsten van eerder uitgevoerde technische onderzoeken verwerkt.

In maart van dit jaar had het college er al voor gekozen om niet alle activiteiten van de muziekschool onder te brengen in dit gebouw vanwege mogelijke geluidsoverlast in de woningen. Daarom wordt voor de bandcoaching-activiteiten (waarbij door een band muziek wordt gemaakt) en het slagwerk. nog naar andere oefenruimtes gezocht. Zoveel mogelijk op plekken waar nu ook al muziek wordt gemaakt en jongeren samen komen. Door deze keuze hoeft de gemeente minder ruimte in de kelder van het gebouw over te nemen van de huidige eigenaar.

Als de raad het voorstel van het college volgt en het Programma van Eisen vaststelt, kan het college verder met de selectie van een architect voor het opstellen van een voorlopig ontwerp (VO) dat na de zomer klaar moet zijn. Vervolgens is het VO de basis voor een tweetal ruimtelijke procedures: de wijziging van het bestemmingsplan én de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Vanzelfsprekend zal tijdens de vervolgstappen in dit project weer regelmatig inbreng van de omgeving gevraagd worden.