Burgemeester Koen ontstak het vredesvuur om het weer door te geven aan de fakkellopers. | Foto: Piet van Kampen
Burgemeester Koen ontstak het vredesvuur om het weer door te geven aan de fakkellopers. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Vrijheidsvuur ontstoken en verspreid

Vlam n Het was vorige week vrijdag op Bevrijdingsdag een schril contrast met de dag er voor toen de Dodenherdenking plaats vond bij het gemeentehuis. Toen een serene stilte, nu een grote menigte met veel kinderen die zich lieten gelden. Klaar voor de fakkeloptocht om het vrijheidsvuur door Katwijk te verspreiden.

Door Piet van Kampen

Vanuit diverse plaatsen in de gemeente togen honderden kinderen vergezeld van hun ouders naar het gemeentehuis. Vooraf gegaan door de muziekkorpsen Jong DVS, Sint Cecilia uit Voorhout, Omega uit Leiden en Jong K & G eveneens uit de sleutelstad. De vele aanwezigen waren er getuige van hoe burgemeester Frank Koen de reuzenvlam ontstak en zich vervolgens het woord tot hen richtte.

Allereerst prees de burgervader de lopers van Atletiekvereniging Rijnsoever die de vlam uit Wageningen – waar in mei 1945 de vrede in Hotel de Wereld werd getekend- hadden opgehaald. Vervolgens: 'Gisteren herdachten wij de doden en nu vieren wij met elkaar de vrijheid. Het lijkt allemaal zo gewoon. Maar wij moeten denken hoe bijzonder het eigenlijk is en hoe kostbaar de vrijheid is. Geniet er van en wees er zuinig op'. Van een serene stilte was nauwelijks sprake want honderden kinderen hou je niet stil. Meer aandacht hadden zij voor de clown die de kinderen wel wist te vermaken met een aantal interactieve acts. Toen was het moment daar waarop Koen de vlam deed ontbranden. Deze gaf het vuur door aan de clown die zes kinderen bij zich riep en de eerste brandende fakkels gaf. Twee grote trossen rood-wit-blauwe ballonen kozen vervolgens het luchtruim.


Schouwspel

De uitverkoren jongelingen gaven het vuur vervolgens door en langzamerhand ontstond er in de schemering een fraai schouwspel met al die brandende fakkels. De groepen verzamelden zich vervolgens achter de muziekkorpsen en trokken weer diverse richtingen in. Dit keer geen lampionnen maar met echt vuur, goed in de gaten gehouden door de ouders want sommigen waren nog piepjong. Zij zullen later begrijpen wat vrijheid betekent.