Sjoerd van Vilsteren kreeg met dunk het publiek dan toch op de banken. | Foto: Wim Kulk Foto:

Grasshoppers H1 speelt in finale ondanks verlies

Basketbal n Op zaterdag 29 april kwam de Groene Uilen op bezoek, die na de wedstrijd van vorige week een achterstand van 14 punten moest zien te overbruggen. In de final four kan van alles gebeuren en het werd een knotsgekke wedstrijd in een volle sporthal Cleijn Duin.

Solar-systemen Grasshoppers kon op het eind de schade binnen de perken houden, waardoor het op 13 mei in Zwolle de finale speelt.
De Groene Uilen openden de score na twee mooi uitgespeelde kansen die door de Katwijkers niet werden verzilverd. Wouter Breel opende de score en meteen de volgende aanval volgde Joey Schelvis met een driepunter 5-2. De wedstrijd gaat gelijk op tot 11-8. De Katwijkers namen een kleine voorsprong via Sjoerd van Vilsteren en Jaco van Rhijn en zette de stand na 10 minuten op: 20-13.

In het tweede kwart startten de Groningers met een steal en een driepunter en kwamen snel langszij 22-24. De schoten vallen niet waar de Groningers graag gebruik van maakten. De gasten nemen de wedstrijd over. Sjors Bootsman pakt belangrijke rebounds en scoort samen met Koen Grimbergen de ruststand 28-38. Een periodestand van 8-25. Van de positieve marge na de uitwedstrijd was nog maar 4 punten over.

In de rust moest coach Reitsema de boel weer op de rit zien te krijgen en gaf dansgroep J-Moves een optreden wat het publiek wel kon waarderen.

Ondanks driepunters van Wesley Groen en inside score van Joey Schelvis blijft het spel van de thuisploeg heel slordig en loopt De Groene Uilen uit naar 41-55 na dertig minuten.

De gasten trekken in het vierde kwart regelmatig stevig aan de noodrem waardoor Joey Schelvis en Jesper Jobse regelmatig aan de vrije worplijn kwamen te staan. De Groene Uilen lopen nog wel uit naar 47-65. De gasten uit Groningen spelen op dat moment virtueel in de finale. Het talrijke publiek verandert sporthal Cleijn Duin in een orkaan van geluid en stuwt Grasshoppers tot een laatste krachtsinspanning.

De Katwijkers blijven de basket aanvallen en vanaf vrije worplijn worden de punten gescoord 52-65. Sjors Bootsman pakt regelmatig aanvallende rebounds, waardoor er een tweede kans ontstaat. Via een heerlijke pass van Jesper Jobse scoort Sjoerd van Vilsteren met en vliegende dunk 54-65 wat het publiek op de banken zet.

De Groningers weten geen gaatje meer te vinden in de Katwijkse verdediging en via een slimme inside move scoort Joey Schelvis 56-65. Vanaf de vrije worplijn zet Jesper Jobse de eindstand 57-65 op het bord van deze roerige wedstrijd. De Groningers waren dichtbij een stunt maar de ervaring in het veld trok de wedstrijd voor Solar-systemen Grasshoppers nog net over de eindstreep.

Een paar jaar ouder

Coach Jeroen Reitsema was in deze wedstrijd, zoals hij zelf zei, een paar jaar ouder geworden: "We missen de makkelijke ballen en gingen slecht om met de kansen. We kwamen niet in ons ritme. Via ervaring op het einde van de wedstrijd, werd het verlies beperkt en de finale bereikt. Vorige week speelden we als team en dit liep vandaag niet zoals ik het graag wil zien. Ik heb wel vertrouwen gehouden ondanks de achterstand. We hebben de komende 2 weken nog veel werk te verzetten voor de finale van 13 mei en gaan hier hard voor trainen. We danken het publiek voor het blijven aanmoedigen van het team. Dat was fantastisch en was misschien wel doorslaggevend."