Wim van Rijn met zijn trouwe medewerkers. | Foto: Esther Luijk
Wim van Rijn met zijn trouwe medewerkers. | Foto: Esther Luijk Foto:

Haasnoot Schoenen viert 125-jarig jubileum

jubileum n Niet alleen de Hoornespassage viert dit jaar een jubileum, ook op de Princestraat is het feest. Ondernemers Wim en Marjan van Rijn vieren het 125-jarig bestaan van hun winkel Haasnoot Schoenen. Wim: "Ik zei vroeger al tegen m'n juf: Later word ik schoenenboer!"

Logisch, want zijn vader en opa waren ook 'schoenenboer'. Opa Willem nam de zaak vlak voor de tweede wereldoorlog over van zijn oom, Krijn Haasnoot. "Ome Krijn," noemen we die, zegt Wim. "Ome Krijn opende in 1892 een schoenenwinkel met daarachter een kleine schoenmakerij, waar mijn opa werkte. Hij produceerde schoenen en repareerde ze. Toen ome Krijn met pensioen ging, was hij niet getrouwd en had hij geen kinderen. Daarom vroeg hij aan mijn opa of hij het over wilde nemen. Zodoende is Haasnoot Schoenen nu al drie generaties bij ons in de familie."

Opa Willem nam de winkel over en vroeg al gauw zijn drie broers om bij hem te komen werken. Toen de schoenenwinkel verhuisde naar de Voorstraat/Noordeinde, werd besloten van de schoenmakerij een aparte zaak te maken, die gerund werd door een van de broers. De overige broers moesten natuurlijk ook werk hebben, dus werden er nog twee extra winkels geopend op het Hoornesplein en de Princestraat, zodat iedereen z'n eigen plek had.

Haasnoot schoenen verkocht in eerste instantie overigens niet alleen schoenen, volgens Wim. "Er werden ook luxe lederwaren verkocht, zoals tassen, maar ook koffers en sportartikelen; eigenlijk was het een soort miniwarenhuis. Er waren geen gespecialiseerde sportwinkels toentertijd, dus mijn opa verkocht ook veel sportartikelen aan de sportclubs van Katwijk."

Jarenlang ging het de familie van Rijn voor de wind. Wim: "De winkels liepen allemaal erg goed, totdat de broers en opa met pensioen gingen. Mijn vader nam de winkel aan de Voorstraat over van mijn opa, maar zijn broers hadden geen opvolging. Mijn vader kreeg dus in een keer drie winkels te behappen en dat was lastig." De winkel aan de Voorstraat verhuist vervolgens naar de Taatedam. De vestigingen aan het Hoornesplein en de Princestraat werden gesloten. Later, toen er sportspeciaalzaken kwamen, werd een deel van het assortiment bij Haasnoot Schoenen geschrapt en de winkel ging zich specialiseren in de schoenen. Ook bleek dat, met een deel van het aanbod verdwenen, de zaak aan de Taatedam te groot werd. In 1990 verhuisde de winkel naar het huidige pand op de Princestraat. Wim is dan net een jaar in dienst bij zijn vader. In 1994 neemt Wim, samen met zijn vrouw, de zaak over.

Er zijn in de afgelopen 125 jaar veel dingen veranderd op het gebied van voetmode, volgens Wim. "Lang geleden was een schoen echt een luxeartikel. Het was belangrijker dat hij mooi was dan dat hij goed zat. Dat is tegenwoordig anders. Vooral de afgelopen tien jaar is er veel onderzoek gedaan naar een goede pasvorm van schoenen en zijn ook de elegante modellen enorm verbeterd. Wij schenken in de winkel ook veel aandacht aan het comfort van de schoenen. Mensen worden zich steeds meer bewust van hun voeten en hoe belangrijk het is om die goed te verzorgen. Je hebt immers maar een paar!"

Ondanks dat de winkel al langer van de familie van Rijn is dan dat de winkel ooit aan meneer Haasnoot heeft toebehoord, hebben de eigenaren de naam nooit veranderd. "Ome Krijn zei ooit, heel vroeger, dat hij het leuk zou vinden als zijn naam tot het jaar 2000 op de gevel zou blijven staan. We waren in eerste instantie dan ook van plan in 2000 de naam te veranderen. Maar toen puntje bij paaltje kwam, bedachten we ons dat Haasnoot Schoenen wel echt een algemeen begrip is geworden in Katwijk. We staan al jaren zo bekend, sommige mensen weten ook niet dat ik eigenlijk geen Haasnoot heet! We besloten uiteindelijk de naam maar te houden, hij doet het nog steeds goed!"


NVVH-ochtend

vrouwenochtend n Geeri Bakker komt over haar ervaringen als stewardess vertellen op 11 april.

Zij schreef een boek over haar werk en een aantal kinderboeken. De boeken zijn in de pauze of na afloop te koop.

De ochtendbijeenkomsten van Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk, afdeling Katwijk, zijn elke tweede en vierde dinsdag van de maand van 9.30 tot ca. 11.30 uur en worden gehouden in de Trawlerzaal van TriPodia, Hoornesplein 155.

Koffie en thee staan vanaf 9.00 uur klaar.