Mara en Annette dragen symbolisch de Joodse begraafplaats over aan Eva en Joël van de Otto Baronschool.
Mara en Annette dragen symbolisch de Joodse begraafplaats over aan Eva en Joël van de Otto Baronschool. Foto:

Monument overgedragen aan Otto Baronschool

adoptie n Het was 30 maart volle bak in het lokaal van groep 7 van de Otto Baronschool. Waarnemend burgemeester Frank Koen, familie Levie, meisjes van de Sjaloomschool en de pers waren aanwezig.

Door Joke van der Zanden

Groep 7 van de Otto Baronschool heeft voor het komende jaar de Joodse begraafplaats geadopteerd. Dat is een grote begraafplaats niet alleen voor Katwijk en omstreken maar ook voor Leiden. Hier gaat een trieste geschiedenis achter schuil.

Ter voorbereiding werd er een film vertoond van Hanneke Groenteman die als 4-jarig Joods meisje ondergedoken was bij de familie Starkenburg in Rijnsburg. Het was heel gevaarlijk om een Joods kind op te vangen. Waar er vier kunnen eten kunnen er ook vijf eten zei Cees Starkenburg. Hij beschouwde het als zijn christelijke plicht onderdak te verlenen. De buurman van de familie Van Starkenburg was 'fout' in de oorlog, maar Cees ging er heen en zei: Als jij ons durft te verraden omdat we Hanneke opvangen dan breek ik na de oorlog alle twee je benen". De buurman heeft zijn mond gehouden. Hanneke herinnert zich vooral de kerkgang op zondag. Dat vond ze een feest want dan kregen de kinderen 2 pepermuntjes. Ze dacht toen: 'Geloven is goed want je krijgt pepermuntjes. Maar de dominee stond wel met een pistool in zijn zak op de preekstoel. Naar school gaan mocht niet, dat was te gevaarlijk. Je had geen sociaal media er was geen contact met de buitenwereld.

Aan waarnemend burgemeester Frank Koen was goed te merken dat hij vroeger leraar was. Hij wist de kinderen veel van de geschiedenis te vertellen en stiekem overhoorde hij ze. De kinderen waren goed voorbereid en wisten overal antwoord op te geven. De Sjaloomschool had de Joodse begraafplaats het afgelopen jaar geadopteerd. Mara en Annette kwamen het monument symbolisch overdragen via en ingelijste foto aan Eva en Noël van de leerlingenraad.

Met een mooi bloemstuk vertrokken de leerlingen op de fiets naar de begraafplaats waar de heer Leo Levie, oud-secretaris van de Joodse Gemeente Leiden nog een en ander vertelde.