De wethouders Salman en Mostert hielpen mee tijdens Compostdag. | Foto: Joke van der Zanden
De wethouders Salman en Mostert hielpen mee tijdens Compostdag. | Foto: Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

Landelijke Compostdag op de gemeentewerf

compost n Meerlanden bedankt de Katwijkers en Noordwijkers op zaterdag 25 maart voor het scheiden van hun afval door op vertoon van de milieupas per huishouden 4 zakken gratis compost uit te reiken.

Door Joke van der Zanden

Het was bij de gezamenlijke milieustraat van Katwijk en Noordwijk een drukte van belang. Het was prachtig voorjaarsweer en er stonden lange rijen fietsers, scooters en auto's in het industriegebied. De uitgifte begon om 9.00 uur maar om 8.00 uur stonden de eerste belangstellenden al geduldig te wachten. De wethouders Gerard Mostert van Katwijk en Dennis Salman van Noordwijk deelden de eerste zakken compost uit aan hun inwoners. Er waren mensen die ook compost voor hun meestal 'oude' buren kwamen halen. Zo'n staaltje burenhulp wordt erg gewaardeerd.

"Per gezin wordt er in Katwijk per jaar 65 kilo GFT ingeleverd en 84 kilo gft verdwijnt in restafval. In Noordwijk is dat 73 kilo gft en 78 kg verdwijnt in restafval. Dit kan veel beter. We zouden veel meer compost kunnen maken. Mijn collega en ik zouden het graag 2x per jaar uitdelen", verkondigde wethouder Mostert.


"Er staan 62.000 zakken compost klaar en op is op. We staan met twintig man in te laden en er wordt met zes man geflyerd", vertelde Marian Stappen.

"In de milieustraat zelf staat ook nog een uitgiftepost voor de mensen die gelijk grofvuil in komen leveren. Meestal zijn we rond 13.30 uur uitverkocht. De afgelopen zes jaar hadden we slecht weer en het regende. Nu met het mooie weer lijkt het bij de start wel drukker".

De Meerlanden hield op 25 maart het 'Begin van iets moois-festival in Rijsenhout. Zaterdag 30 september is er open dag bij de gezamenlijke milieustraat Katwijk/Noordwijk en kan er een kijkje achter de schermen worden genomen.