Leon Krijgsman en Carolien van Egmond vormen met nog een hele groep de motor achter I love Katwijk. | Foto: Esther Luijk
Leon Krijgsman en Carolien van Egmond vormen met nog een hele groep de motor achter I love Katwijk. | Foto: Esther Luijk Foto:

Tv-kanaal 'I Love Katwijk' is gelanceerd

webtelevisie n Hun gezamenlijke ervaring is hun grote kracht, volgens oprichter Leon Krijgsman. Samen met drie oud-collega's richtte hij een gloednieuw online tv-kanaal op onder de naam I Love Katwijk. "We gaan ons richten op politiek, evenementen en alle andere dingen die nieuwswaardig zijn en brengen het nieuws met een goede dosis verdieping onder de aandacht."

Door Esther Luijk

Hij liep al een tijd met de plannen rond, maar de tijd was nog niet rijp. "Ik wilde al langer een online tv-kanaal opzetten, maar ik had er niet de juiste mensen ervoor. Ik wilde ook geen medewerkers 'wegplukken' bij de vereniging", zegt de oud-hoofdredacteur van RTV Katwijk. Onlangs vertrokken er echter meerdere mensen bij RTV, en Krijgsman zag zijn kans schoon. "Ik benaderde de jongens en ze waren gelijk enthousiast. Met z'n vieren hebben we een maatschap opgericht, ofwel ons Matsschap", grapt hij, doelend op een van de medeoprichters Mats Groenenboom.
Vlak na de oprichting werd Carolien van Egmond aangenomen, die, na 11 jaar, ook vertrok bij RTV. Krijgsman: "Toen ook Carolien nog wegging bij RTV, hebben we haar gelijk erbij gevraagd. Je kan geen betere eerste werknemer treffen! Met z'n allen hebben we een hele berg expertise, alles wat we nodig hebben om kwalitatief goede producties te maken. En dat is precies wat we willen."
Van Egmond: "Ik hoefde er natuurlijk niet lang over na te denken, toen ze me vroegen. Dit groepje levert kwaliteit en kwantiteit, dingen die ik mistte bij RTV de laatste jaren. Ik ben misschien verwend geraakt toen het nog heel goed ging, want ik neem nu geen genoegen meer met mindere kwaliteit. In dit team vind ik dat terug, het is een groep met visie en talent. Je hoeft elkaar niets uit te leggen hier, je hebt aan een half woord genoeg. Dat werkt heel fijn. En aangezien het allemaal vrijwilligerswerk is, en we er ook een baan naast hebben, moet het wel leuk zijn natuurlijk!"
Vorige week maandag ging het kanaal van start met de verkiezing van de nieuwe burgemeester van Katwijk. I Love Katwijk is te vinden via Facebook, Twitter, de website en YouTube. "Ons eerste filmpje had direct een enorm bereik", zegt Krijgsman. "Binnen een paar uur hadden 10.000 mensen het item gezien. Dat is, naast onze expertise, een grote kracht: we zijn snel en flexibel. We kunnen ter plekke het item monteren en online gooien. Het hoeft geen item van een half uur te zijn om interessant te zijn."
Naast de politiek, waar van Egmond ruim ervaren in is, verslaat I Love Katwijk ook andere gebeurtenissen. Van Egmond: "We gaan natuurlijk ook naar de grote evenementen en dergelijke, we zijn in principe overal bij. Maar we willen ook wat meer verdieping geven aan onze items, wat meer achtergrondinformatie."
"Dat is ook waarom I Love Katwijk prima kan bestaan naast andere tv-kanalen, zoals bijvoorbeeld PodKat", voegt Krijgsman daaraan toe. "Zij zijn meer gericht op jongeren en geven een satirisch of ludiek tintje aan hun verslaggeving. We zijn wellicht wel een soort concurrent van RTV geworden, maar we proberen ons met een andere invalshoek en veel creativiteit te onderscheiden."
De toekomst zien Krijgsman en Van Egmond rooskleurig in. Krijgsman: "We hebben de helft al gewonnen door technisch en inhoudelijk een heel goed team te hebben, maar we moeten ons nog zien te bewijzen natuurlijk. We gaan proberen iedere week een of twee items online te zetten, en iedere week de kijker weer te verrassen."
Er zijn ook nog genoeg ideeën voor de toekomst, volgens Van Egmond. "We willen bijvoorbeeld nog een itemserie over jongeren in Rijnsburg, Katwijk en Valkenburg opzetten, en ook eens in de zoveel tijd in gesprek gaan met de burgemeester. Ook werken we hard aan een app, zodat mensen ons nog sneller en makkelijker kunnen volgen."
Krijgsman: "Er zit zo enorm veel positiviteit en energie in ons kleine team, dat het nog heel lang gaat duren voordat we door onze ideeën heen zijn!"


Digiteam biedt computerhulp in bieb

pc-hulp n Computerproblemen en er zelf niet meer uitkomen? Dat is niet meer nodig dankzij het Digiteam. In het DigiTaalhuis van Bibliotheek Katwijk aan de Hoorneslaan staat een paar keer per week het zogenaamde Digiteam klaar om mensen te helpen met hun computerproblemen.

Op maandag, woensdag en donderdagmiddag biedt het Digiteam hulp waar u er niet meer uitkomt met uw computer, tablet of telefoon. Bob en Mido bieden graag hun computerdiensten aan en leggen, waar dat mogelijk is, uit hoe u weer verder kunt.
Het Digiteam is in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever aanwezig op maandag van 14.00 tot 15.30 uur, woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Elke woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur is Digitaalcoach Gerard aanwezig in het Taalhuis. Er staan in het Taalhuis computers waarmee je Nederlands kunt leren en kunt oefenen met de taal.

De Digitaalcoach kan goed inschatten welk programma het meest geschikt is, leert deelnemers hoe alles werkt en assisteert met het aanmaken van een account. Daarna kan iedereen zelf aan de slag. Iedereen is van harte welkom om dagelijks te komen oefenen in de bibliotheek.

Hoornes/Rijnsoever

De bibliotheek aan de Hoorneslaan is ruim open. Maandagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Er is in de bieb altijd en voor iedereen een plek te vinden: om deel te nemen aan de activiteiten in het DigiTaalhuis, om zelf te studeren en de taal te oefenen, om een krantje of tijdschrift te lezen, om materialen te lenen, om een cursus te doen.