Het spannen van draden op en plat dak is één van de methoden bij de bestrijding van meeuwenoverlast. | Foto: MvR
Het spannen van draden op en plat dak is één van de methoden bij de bestrijding van meeuwenoverlast. | Foto: MvR Foto: MvR

Bestrijding meeuwenoverlast gaat weer van start

meeuwen n De bestrijding van de meeuwenoverlast wordt voortgezet. De gemeente zet dit jaar vooral in op het ongeschikt maken van broedplaatsen, het verstoren van broedplaatsen en het dompelen van eieren in olie. Er worden twee nieuwe bestrijdingsmethoden getest: het plaatsen van een nestkast voor slechtvalken en het spannen van schrikdraden.

Naar aanleiding van een vorig jaar gehouden informatieavond wordt het idee van een inwoner dit jaar voor het eerst uitgetest. Op een hoog gebouw komt een nestkast voor een slechtvalk. Het foerageren van de slechtvalk kan meeuwen verjagen. Dit jaar start ook een proef om te onderzoeken of in Katwijk schrikdraad een effectieve methode is om meeuwen die willen gaan nestelen, weg te jagen. De dunne roestvrijstalen draden komen op het dak van een ander hoog gebouw. Wanneer de meeuw met de draad in contact komt krijgt hij een tikje. Dit gaat hij niet associëren met de draad maar het met gebouw. Het beoogde effect is dat de meeuw wegblijft van het gebouw. De spanning die op de draden staat is niet schadelijk voor de meeuwen. De gemeente is in gesprek met Dunavie over de plaatsing van de nestkast en het schrikdraad.
Het is belangrijk dat men de meeuwen niet voert en dat men afval in de afvalbakken gooit. Meeuwen komen af op etensresten en worden door hun aangewakkerde eetlust ook steeds brutaler, agressiever en luidruchtiger. Dit gedrag wordt als de meest ernstige overlast ervaren. Daarnaast kunt u netten of draden spannen die een eventuele broedplaats onbereikbaar maken. De actieve bestrijding wordt uitgevoerd op basis van meldingen van overlast. Dus blijf deze doorgeven via www.katwijk.nl/meeuwen.

In Katwijk geldt een voerverbod voor meeuwen. Door meeuwen te voeren leren zij dat bij mensen eten te krijgen is. Het gevolg is dat meeuwen gericht mensen aanvallen en eten afpakken. Daarnaast leidt het voeren van meeuwen tot andere vormen van overlast, zoals geluidsoverlast en overlast van uitwerpselen. Het voeren van meeuwen is daarom niet gewenst, onverstandig en ook verboden. Na een waarschuwing volgt bij een volgende overtreding een boete.

Op www.katwijk.nl/meeuwen en in de folder staan veel tips.