Kinderen van de Rutgersschool plantten nieuwe bomen  in de Rijnmondhofjes, | Foto en tekst: Esther Luijk
Kinderen van de Rutgersschool plantten nieuwe bomen in de Rijnmondhofjes, | Foto en tekst: Esther Luijk Foto:

Nieuwe bomen de grond in

Groen n Stichting Nationale Boomfeestdag viert dit jaar haar zestig jarig jubileum. Dit vierden duizenden kinderen in heel Nederland afgelopen woensdag door ruim 200.000 bomen te planten. Ook in Katwijk deden diverse scholen mee aan het jaarlijkse festijn.

Al vroeg in de morgen gingen maakten de kinderen van de Ds. R.P.A. Rutgersschool hun handen vuil. "Zolang ze maar niet hoeven te rekenen, vinden ze alles best", lacht juf Tukker van groep 6 en 7. 'Haar' kinderen werden dit jaar uitgenodigd samen met Wethouder Gerard Mostert zes bomen te planten in de Rijnmondhofjes.
"Bomen zijn erg belangrijk", legt de wethouder uit aan de kinderen. "Je kan er niet alleen in spelen, maar ze zorgen ook voor zuurstof. We moeten goed voor de natuur zorgen, daarom planten we elk jaar een heleboel extra bomen."

Er werd gekozen voor Moerbeibomen, omdat deze bomen bestand zijn tegen de koude en zilte zeewind die door de hofjes waait. De plek van de bomen was niet toevallig gekozen. De kinderen helpen met het planten van de bomen mee aan de voortgang van het project Gebiedsgerichte aanpak De Noord.
Mostert: "De hele wijk wordt aangepakt. Er wordt aan de riolering gewerkt, de bestrating, de lantaarnpalen, noem maar op. Deze Boomfeestdag is een mooie manier om kinderen niet alleen bewust te maken van de natuur en ze wellicht meer naar buiten te krijgen, maar ook om een bijdrage te leveren aan een mooie woonwijk."

Ook in andere wijken werden bomen geplant, de meeste ook in het kader van een bouw- of renoveringsproject. Zo plantten leerlingen van de Duinroos samen met wethouder Jacco Knape bomen voor het project Molenwijk 2.0 en vierden leerlingen van basisschool de Schakel uit Rijnsburg de Nationale Boomfeestdag met het planten van twintig bomen aan de Frederiksoordlaan.

Ieder jaar wordt een stad in Nederland gekozen tot Boomfeest-hoofdstad. Dit jaar was dat Maastricht. Het thema van de 60e editie, 'Bomen verbinden', werd gekozen vanwege het feit dat het dit jaar 25 jaar geleden is dat het verdrag van Maastricht getekend is en de Europese Unie ontstond. Daarnaast verwijst het thema naar de partnersteden waarmee vele gemeenten verbonden zijn.