'Mijn uitgangspunt is dat we iedereen in deze gemeente helpen.'
'Mijn uitgangspunt is dat we iedereen in deze gemeente helpen.' Foto: pr

Vrijwilligerswerk als opstapje

Als u mijn column regelmatig leest, of mij op een andere manier kent, dan weet u dat ik het belangrijk vind dat alle inwoners van onze gemeente meedoen in de samenleving. Meedoen betekent ertoe doen, meetellen en erbij horen. Meedoen betekent ook zelfstandig zijn en kunnen voorzien in uw levensonderhoud. Goed voor uzelf kunnen zorgen, zeg maar.

'Goed voor uzelf zorgen, dat lukt helaas niet iedereen. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Voor iemand die geen werk heeft, geen vast inkomen, of zelfs in de bijstand zit, is dit een hele uitdaging. De gemeente probeert te helpen door 'de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen'. Dit betekent, dat we gaan kijken of we u bijvoorbeeld in contact kunnen brengen met vrijwilligerswerk. In de praktijk blijkt namelijk dat dit kan leiden tot betaald werk. Voor iemand die de taal nog niet spreekt, is voorzien in eigen levensonderhoud ook een uitdaging. Deze inwoners krijgen steun bij het inburgeren, bij het leren van een voor hen nieuwe, vreemde taal. Wie zich thuis voelt, weet sneller de weg in een nieuwe omgeving. Dat maakt meedoen een stuk eenvoudiger.

Het Welzijnskwartier is in dit hele verhaal van onschatbare waarde. Hier vinden onder andere de taallessen als onderdeel van het inburgeren plaats. Ook biedt het Welzijnskwartier ondersteuning en activiteiten met taalontwikkeling als uitgangspunt. Samen met deelnemers aan het taalprogramma zoekt het Welzijnskwartier naar een zinvolle invulling van de dag. Dat kan zijn meedoen aan een activiteit of vrijwilligerswerk doen. Ik ben ongelofelijk blij met de vrijwilligers die helpen met de verschillende activiteiten. Fantastisch toch, dat we zo voor elkaar klaar staan. De deelnemers staan op hun beurt ook weer klaar voor ons. Zo zetten zij zich bijvoorbeeld in voor een schilderproject bij Marente, als vrijwilliger bij de formulierenbrigade en als gastheer. Kijk, dat is nou samen voor elkaar zoals ik het bedoel.

Mijn uitgangspunt is dat we iedereen in deze gemeente helpen. Onze inwoners verdienen allemaal een kans om mee te doen. Mij maakt het niet uit of u hier al dertig jaar woont of een nieuwkomer bent. Iedereen kan op onze steun rekenen. Voor mij geldt dat iedereen meetelt en meedoet naar eigen vermogen. Laten we er samen voor zorgen dat niemand achterblijft. Samen leven door samen te werken aan onze samenleving. Daar zet ik mij met hart en ziel voor in.'

Reacties naar: samenvoorelkaar@katwijk.nl