Martijn Egberts en Sander Ravensbergen hebben eer van hun werk: de Binders-film. | Foto: Piet van Kampen
Martijn Egberts en Sander Ravensbergen hebben eer van hun werk: de Binders-film. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Filmpje van Binders gaat in première

Film n Het ging er vorige week woensdag allemaal heel officieel aan toe. Bij de ingang van de Kleine Joannes, de thuishaven van de Binders, lag de rode loper uit voor de hoofdrolspelers Martijn Egberts en Sander Ravensbergen.

Door Piet van Kampen

Gespannen leefden zij naar de première toe. 'Zoals het bij grote films ook gaat mogen de hoofdrolspelers als eerste naar binnen' wist teamleider Peter Westerman het publiek te vertellen. Waarvan acte.

Vooraf oogde Martijn rustig maar gaf toe inwendig toch wel een beetje nerveus te zijn. Uiteindelijk zou hij het openingswoordje mogen doen. 'Als het hele riedeltje eenmaal gaat beginnen dan loopt het allemaal wel' lachte hij met vooruitziende blik. 'Ik ben supertrots op het resultaat' glom hij breed uit. Nou, het hele 'riedeltje' verliep uitstekend en hij deed zijn openingswoordje voor tientallen genodigden met verve. 'Ik geef de credits ook graag aan mijn collega's' prees hij hen. 'Het is een gave film geworden'.

Teamleider Westerman dankte de mensen die het filmpje geproduceerd hadden, Frans Prins en Wim Goddijn. Weliswaar hadden Martijn en Sander een grote vinger in de pap met betrekking tot de regie. In het filmpje werden een aantal activiteiten in beeld gebracht waarmee De Binders zich zoal bezig houden. Troep van de straat halen, helpen bij Tuincentrum De Uiver, boodschappen doen en vakken vullen bij de Coop. Niet te vergeten het inpakken van de pepernoten voor het Sinterklaasfeest van de Oranjevereniging. Ook in de Bieb, op scholen en in De Wilbert doen zij nuttig en gewaardeerd werk. Een kleine greep uit de hand- en spandiensten die zij met uitermate veel plezier verrichten.

Het plezier straalt van hen af. Ook op deze voor hen bijzondere middag. Westerman: 'Het zijn maar een paar voorbeelden want wij doen nog veel meer dingen'. Martijn en Sander onderhouden ook de website www.bijbinders.nl. 'Die moet je telkens blijven verversen weet Martijn als geen ander. 'Anders kijkt er niemand meer naar'. Het filmpje is vanaf nu ook op deze site te bekijken.


Aanleg RijnlandRoute gaat van start

infrastructuur n Op dinsdag 14 maart is het officiële startsein voor de aanleg van de RijnlandRoute gegeven. Minister Schultz van Haegen en gedeputeerde Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland) verrichten een symbolische starthandeling.

Hoewel het eerste deel van de RijnlandRoute maar voor een klein deel binnen de gemeente Katwijk ligt, is dit ook voor Katwijk een belangrijk moment. Wethouder Klaas Jan van der Bent: 'Gemeente Katwijk is enorm gebaat bij de RijnlandRoute. De aanleg van de weg is echt hoognodig voor een goede verkeersafwikkeling en –doorstroming. Het gemeentebestuur heeft zich jarenlang succesvol voor de weg ingezet, dus de aftrap van het eerste deel van de aanleg is voor ons een prachtig moment.'

Na bijna 70 jaar van plannen maken, voorbereiding en besluitvorming gaven minister Schultz van Haegen en gedeputeerde Vermeulen in Wassenaar het officiële startsein voor de realisatie van de Rijnlandroute, de nieuwe weg van Katwijk, via de A44 naar de A4 bij Leiden. Het eerste deel van het grootste infrastructuurproject van de provincie Zuid-Holland, de aanleg van de N434 tussen de A4 en de A44, wordt uitgevoerd door bouwcombinatie Comol5.

Met de realisatie van de RijnlandRoute wordt een belangrijk knelpunt opgelost en verbetert de doorstroming op zowel het hoofdwegennet als het onderliggende wegennet. Minister Schultz van Haegen onderstreept de noodzaak. De RijnlandRoute lost niet alleen huidige knelpunten op, maar zorgt er ook voor dat de regio klaar is voor de toekomst. Geplande ruimtelijke ontwikkelingen zullen de mobiliteitsbehoefte vergroten. De RijnlandRoute is het antwoord. Daarom financiert het Rijk een groot deel van de RijnlandRoute.

Het tracédeel Tjalmaweg – vanaf de Knoop Leiden West tot aan de kruising met de N441 – staat als tweede op het programma. Volgens de planning wordt dit deel in 2022 opgeleverd. Momenteel is hiervoor het Esthetisch Programma van Eisen in de maak. Ook is gemeente Katwijk nog met de provincie in overleg over een aantal knelpunten: de aansluiting van de RijnlandRoute op de N206 bij de gelijkvloerse kruising met de N441 en bij de Molentuinweg, het ontbreken van een goede aansluiting van de Zijlhoek op de N206 en het vastzetten van de Torenvlietbrug. Wethouder Klaas Jan van der Bent: 'We gaan ervoor om in dit laatste stuk van de voorbereidingen zoveel mogelijk minpunten letterlijk en figuurlijk uit de weg te ruimen, en de RijnlandRoute ook in Katwijk op een mooie en functionele manier in de omgeving in te passen.'

Gedeputeerde Floor Vermeulen, minister Melanie Schultz van Haegen en Jan de Jong verrichtten de starthandeling.