Ruim 500 basisschoolkinderen liepen met 6 liter water op hun rug voor watervoorzieningen in Afrika. | Foto: PvK
Ruim 500 basisschoolkinderen liepen met 6 liter water op hun rug voor watervoorzieningen in Afrika. | Foto: PvK Foto:

Recordwandeling voor water

record n De achtste editie van Wandelen voor Water heeft een nieuw record opgeleverd. Vorige week woensdag togen meer dan vijfhonderd scholieren van tien Katwijkse basisscholen onder ideale weersomstandigheden bepakt met een rugzak van zes liter water op pad. Zij wisten waar zij het voor deden.

Door Piet van Kampen

School voor school werd met djembé-getrommel in het gebouw naast de Oude Kerk ontvangen om in de stemming te komen. De stemming bij Marianne van Duijn bereikte na afloop van de wandeltocht een climax. 'De opbrengst was nog mooier dan het weer' klinkt medeorganisator van de Stichting ZOA Marianne enthousiast. Samen met haar collega- vrijwilligers werd er weer een bijzonder geslaagd evenement georganiseerd. Het is een traditie geworden. 'Vorig jaar was de opbrengst ruim € 7.900 en met de 50% extra bijdrage van de landelijke stichting Aqua For All bijna € 12.000. Nu bracht het evenement ruim het dubbele op. Door de kids is € 16.901,- bij elkaar gewandeld en met de 50% van de landelijke stichting erbij kwam de teller op meer dan € 25.000,- te staan. Van Duijn kon haar geluk niet op. De in Afrika geboren Beatrice Aartman-Rurakubagura en sinds 19 jaar hier woonachtig die ook het startschot loste, mocht onder luid gejuich het eindbedrag bekend maken. De opbrengst is bestemd voor hygiënische watervoorzieningen bij scholen in Liberia waardoor de schoolkinderen aldaar niet ver meer hoeven te sjouwen om aan veilig drinkwater te komen.


Enthousiast

De scholieren van de tien deelnemende basisscholen uit Katwijk straalden enthousiasme uit. De meiden van de Reobothschool hadden er ook zin in. 'Wij weten waar wij het voor doen riepen zij in koor want op school hebben we van tevoren al uitleg gehad'. Zij begaven zich naar de binnenplaats van de Oude Kerk waar de warming-up was. Niet voordat zij eerst een lekker plakje worst hadden gesnoept, beschikbaar gesteld door Keurslager Owel. Goed voor de energie. Nodig voor een trip van zes kilometer over de Boulevard en het strand. Na afloop van de toch wel vermoeiende wandeling had supermarkt Dirk voor een lekkernij en een verfrissend sapje gezorgd.