Belangstellenden konden kennis nemen van dee beste variant van de vernieuwde Westerbaan. | Foto: Piet van Kampen
Belangstellenden konden kennis nemen van dee beste variant van de vernieuwde Westerbaan. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Er komt schot in de ontwikkeling van de Westerbaan

n Klankbordgroep kiest de beste variant

Klankbord n Vorige week dinsdag werd een variant gepresenteerd die de Westerbaan rechtstreeks op de Koningin Julianalaan laat aansluiten. Tientallen betrokkenen waren in het gemeentehuis aanwezig om de eerste fase te bekijken.

Door Piet van Kampen

Na jaren van gesteggel en procedures lijkt er dan eindelijk een doorbraak te komen in de feuilleton Westerbaan dat de derde ontsluitingsweg voor Katwijk moet worden. Het ideaal plaatje om de weg op de Meeuwenlaan aan te sluiten is nog een utopie.

Vorig jaar oktober werd er een klankbordgroep in het leven geroepen om te onderzoeken wat nu voorlopig de beste oplossing is. In de groep waren bewoners, afgevaardigden van basisschool De Duinroos, Veilig Verkeer Nederland afdeling Katwijk en stichting Duinbehoud vertegenwoordigd.

In overleg met de gemeentelijke projectgroep kwamen er diverse varianten op tafel. De variant die de meeste voorkeur geniet werd uitvoerig besproken. Deze houdt in dat er een nieuwe rotonde komt bij de Parnassia waarin de Zilverschoon ook wordt aangesloten.

De huidige speeltuin zal dus moeten worden verplaatst naar de rechterkant van het verlengde van de Westerbaan die dan rechtstreeks aansluit op de Koningin Julianalaan. Hiermee wordt de huidige 'kronkel' via de Cantineweg overbodig.

Deze huidige situatie is overigens met tien jaar verlengd maar zolang wil men niet wachten. De aan te leggen rotonde is toekomstbestendig als er ooit een aansluiting op de Meeuwenlaan zal komen.


Voors en tegens

Over het algemeen kon men zich wel vinden in de gepresenteerde variant die eerst nog door de gemeenteraad goedgekeurd moet worden. Bezwaren zijn er ook altijd.

Het verplaatsen van de speeltuin dichter bij de woningen zou voor meer overlast van hangjongeren kunnen zorgen. De verkeersdrukte richting Koningin Julianalaan zou alleen maar toenemen volgens enkele bewoners.

Is de veiligheid voor fietsers gewaarborgd? In de variant is hiermee rekening gehouden.