Wynanda van Duijn, Carola Kamphues (winnares) en Arina Kuijt. | Foto: Piet van Kampen
Wynanda van Duijn, Carola Kamphues (winnares) en Arina Kuijt. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Carola Kamphues is de nieuwe Vrouwe van Katwijk

vrouwendag n Tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis Carola Kamphues (44) tot Vrouwe van Katwijk 2017 gekozen. De bekendmaking was de apotheose van een gevarieerd programma waaraan honderd vrouwen van diverse nationaliteiten met veel genoegen aan deel namen. Het was de achtste keer dat deze eretitel aan een bijzondere vrouw werd toegekend.

Door Piet van Kampen

Voorafgaand aan de bekendmaking heerste er al een gezellige stemming. Het begon met een maaltijd die door vele dames van niet Nederlandse afkomst was bereid. Veel exotische lekkernijen deden het water in de mond lopen en er werd volop van genoten. Na de maaltijd volgde er een kleurrijke modeshow getoond door dames van diverse nationaliteiten. Ook de nostalgische Katwijkse klederdracht mocht niet ontbreken. Het was een uiting van het verbindende gevoel en acceptatie in onze gemeenschap.


Debat

In het gezelschap bevonden zich ook vijf vrouwen uit de Katwijkse politiek. Hen werd een aantal stellingen voor gelegd waarover zij hun mening konden geven en hierop kon door de aanwezigen worden gereageerd. Hilariteit en serieuze zaken liepen als een rode draad door het debat heen. 'Moet de nieuwe burgemeester en man of een vrouw worden?' Een deelneemster had het bij het rechte eind. 'Maakt niet uit als hij of zij maar goed is'. Vervolgens een Turkse volksdans voordat het moment suprème zou aanbreken.

Aan Semiha Camsi de eer om de drie genomineerde vrouwen toe te spreken. Het waren Arina Kuyt (39), Wynanda van Duijn (34) en Carola Kamphues (44). 'Het was voor de jury een lastige taak' bekende Corine Hoek van het Welzijnskwartier, de organisator van de bijeenkomst. 'Het zijn alle drie kanjers van vrouwen'.

Uiteindelijk werd Carola de nieuwe Vrouwe van Katwijk. Lovende woorden uit het juryrapport. Kamphues geeft naast haar werk als verpleegkundige voorlichting op scholen en houdt een anticonceptie- en kinderwens spreekuur. Ze zit in het bestuur van Ladies' Circle aan Zee en is tevens betrokken bij het Mamacafe'. Voldoende redenen om haar deze eretitel toe te kennen. Carola dankte vervolgens degenen die bij de organisatie betrokken waren. 'Ik vind het een hele eer en ben blij verrast'.