Ingrid van der Plas tegen Royal Eagles. | Foto: Geert Bekker
Ingrid van der Plas tegen Royal Eagles. | Foto: Geert Bekker Foto:

Dames 1 Grasshoppers doen goede zaken

Basketbal n De dames van Grasshoppers hebben deze week belangrijke resultaten geboekt. Afgelopen woensdag wisten de dames van Rick Driessen, door een overwinning op Den Helder, een finaleplaats voor de nationale beker te bemachtigen. Deze finale zal op 25 maart in sporthal Cleijn Duin plaatsvinden. Zaterdag werd Keus/Royal Eagles uit Apeldoorn voor de derde keer dit seizoen aan de zegekar gebonden. Mede door verlies van de concurrentie (Binnenland) is uitzicht op de final four weer een stap dichterbij gekomen.

De sprongbal was om 19.00 uur en bijgestaan door het MU12-3 team dat de hele wedstrijd voor uitstekende en luidruchtige support zorgden. Grasshoppers ging wat moeizaam van start. Het was echter Fleur Kuijt die snel orde op zaken stelde. Maar liefst 9 punten konden de eerste 5 minuten achter haar naam geschreven worden waardoor de balans weer in Katwijks voordeel was.

Grasshoppers kon langzaam uitlopen doordat Royal Eagles Apeldoorn maar moeizaam gaten kon vinden in de Katwijkse verdediging. Het eerste kwart kon vrij eenvoudig met een 21-11 voorsprong afgesloten worden.


Het tweede kwart kenmerkte zich aan het begin door veel slordige passes waar vaak balverlies uit voort kwam. Beide teams hielden elkaar behoorlijk in evenwicht. Het verschil van 10 punten bleef tot ongeveer anderhalve minuut voor rust waarna Grasshoppers 5 punten op rij pakt en er gerust kon gaan worden met een 39-23 stand op het scorebord.

De thee moet bij Royal Eagles beter gesmaakt hebben dan bij Solar-systemen Grasshoppers. Grasshoppers begon rommelig en op een vroege press van het Apeldoornse team leken de Katwijkers niet direct antwoord te hebben. De 16 punten voorsprong werden snel tot een verschil van slecht 5 gebracht. In deze fase van de wedstrijd zorgen de twee routiniers Carola Menken en Sharon Beld voor rust en scores waardoor er op het einde van kwart 3 nog een marge van 12 punten was.

Royal Eagles opent het vierde kwart weer scherp met direct een 3-punter. Ingrid van der Plas antwoordt met een prachtige score maar de ploeg uit Apeldoorn blijft aandringen en mede door de scherpte van de afstandsschoten weten zij het verschil met nog ruim een minuut op de klok tot 2 te brengen. Vrije worpen van Carola Menken en Noor Driessen nemen de spanning in Cleijn Duin iets weg en na nog een laatste score van Fleur Kuijt is de buit binnen. Eindstand: 62-55.


Wereldwinkel gaat sluiten

fairtrade n Na 33 jaar heeft het bestuur van de wereldwinkel het moeilijke besluit genomen om de winkel per 31 maart te sluiten. Een terugloop van het aantal klanten waardoor ook de inkomsten minder worden is de belangrijkste reden voor dit besluit geweest. Daarnaast is het een feit dat steeds meer Fair Trade producten ook in andere winkels worden verkocht, vooral de foodproducten, die tegenwoordig in bijna iedere supermarkt te koop zijn. Ook wordt het steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden voor de winkel.

De wereldwinkel begon toen een aantal bevlogen Katwijkers in augustus 1983 besloot een pand te kopen aan de Achterweg in Katwijk Rijn. Hierin zou onderdak geboden worden aan de Wereldwinkel en een aantal actiegroepen, zoals Huurdersbond, Eerste Nederlandse Fietsersbond, Milieudefensie, de Vredeswerkgroep. In februari 1984 werd de winkel officieel geopend. Actiegroepen hielden er hun vergaderingen en de wereldwinkel verkocht er de fairtrade koffie en thee.

In de loop der jaren zijn alle actiegroepen een stille dood gestorven in Katwijk. De Wereldwinkel bleef over en breidde door de jaren heen haar assortiment uit. In 1999 was er nog de mogelijkheid een winkel te openen in Katwijk aan Zee. Nog meer bekendheid voor eerlijke handel. Helaas moest na 14 jaar worden besloten om die winkel te sluiten, de omzet kon de kosten niet dekken. Helaas moet nu ook de Wereldwinkel in Katwijk Rijn haar deuren sluiten, de klandizie loopt steeds verder terug, waardoor het niet meer verantwoord is om open te blijven.

Het doel van de Wereldwinkel is het bevorderen van de verkoop van fairtrade producten en de mensen bewust maken van eerlijke handel. Door de jaren heen hebben veel vrijwilligers zich ingezet om dit te bewerkstelligen. Al deze mensen hebben hun tijd gegeven om fairtrade op de kaart te zetten in Katwijk. Het bestuur wil al die vrijwilligers van de afgelopen 33 jaar heel erg bedanken, zonder hun inzet was de Wereldwinkel nooit een succes geworden. En zeg nou zelf 33 jaar is een lange tijd.

De sluiting gaat natuurlijk niet helemaal ongemerkt voorbij. De sluiting gaat natuurlijk niet helemaal ongemerkt voorbij. Vanaf 10 maart zullen alle kunstnijverheidsartikelen en foodproducten in de uitverkoop gaan. Er staan nog heel veel mooie producten, dus het is zeker de moeite waard om langs te komen. De opbrengst van de verkoop en in een later stadium de verkoop van het pand aan de Achterweg, zal geheel ten goede komen aan een nog nader te bepalen goed doel dat zich inzet voor de eerlijke handel. Dus wilt u een bijdrage leveren nu het nog kan, kom dan nog één keertje naar de Wereldwinkel aan de Achterweg 25 in Katwijk Rijn.

De winkel is open op maandag van 13.30 tot 17.30 uur, dinsdag t/m vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur.