Katwijk-Binnen heeft nu een prominente plek in het Katwijks Museum gekregen. | Foto: Piet van Kampen
Katwijk-Binnen heeft nu een prominente plek in het Katwijks Museum gekregen. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Oudste dorpsdeel krijgt plekje

Binnen n Het Katwijks Museum is een trekpleister voor veel toeristen. Zij kunnen kennis maken met de historie van het aloude vissersdorp. De nostalgie straalt er vanaf tijdens een bezoek. Maar velen weten echter niet dat Katwijk aan den Rijn oftewel Katwijk Binnen de bakermat was van een rijke historie. Vorige week vrijdag werd er in het Katwijks Museum een speciale ruimte voor het binnendorp geopend.

Door Piet van Kampen

'Het was al jarenlang de wens om ook voor Katwijk Binnen een speciale ruimte te maken maar die was er niet' betreurde voorzitter Hans Schonenberg van het Genootschap Oud Katwijk en het Katwijks Museum. 'Wij hadden de ruimte zelf hard nodig ook voor speciale tentoonstellingen'. In zijn openingswoord benadrukte hij echter dat het binnendorp belangrijk was in vroeger jaren. 'Het was het bestuurlijk centrum. Ons museum is met name gericht op Katwijk aan zee maar na de verbouwing kregen wij er meer ruimte bij. Nu hebben wij eindelijk een aparte zaal voor Katwijk Binnen. Hier kunnen de bezoekers kennis maken met de historie. 'Het is een gedenkwaardige dag'.

Een van de meest bewaarde herinneringen aan het Kattuks Binnen verleden was het angelusklokje dat ooit dienst deed in de voormalige Katholiek kerk in de Groote Steeg. Na veel zwerftochten werd het ontdekt in het Katwijks Museum. Het uit 1530 daterende smeedwerk werd met een klap van de hamer van wethouder Jacco Knape tijdens de opening van de Katwijk Binnense expositie ruimte weer nieuw leven ingeblazen. Het galmde als vanouds. De tonen waren verstomd en de belangstellenden konden zich vergapen aan oud Katwijk Binnen.

Op de wand de schilderingen van Marleen Dijkdrenth die de Zanderij, het agrarisch gebied waar vele 'binders' hun brood verdienden weer tot leven bracht. De maquette van een deel van de Rijnstraat met haar authentieke gebouwen, de blauwe tram en in de Oude Rijn de vissersschepen, de binnenvaartschepen en de platbodems die hun groente naar de veiling voerden. De maquette is nog niet klaar maar het werd tijd om het Rijndorp een definitieve plaats in het museum te geven.