Wethouder Krijn van der Spijk legt de tijdcapsule in de fundering van de nieuwbouw van zwembad Aquamar. | Foto: Piet van Kampen
Wethouder Krijn van der Spijk legt de tijdcapsule in de fundering van de nieuwbouw van zwembad Aquamar. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Tijdcapsule onder het nieuwe zwembad

Zwembad n 'Bij water hoort ook water', sprak een van de vele aanwezigen bij de officiële aanvang van de bouw van het nieuwe zwembad toen de regen vorige week woensdag op het dak van de partytent tikte. Op de bouwlocatie van het nieuwe zwembad mocht het de pret echter niet drukken.

Door Piet van Kampen

De sprekers deden hun woordje binnen voordat wethouder Krijn van der Spijk daarna de tijdscapsule – een waterdichte kist met daarin documenten en attributen – met behulp van een graafmachine middels een laag zand zou bedekken. De wethouder: 'De archeologen hebben hier tijdens de graafwerkzaamheden niets gevonden dus gaan we er zelf wat aan doen voor het nageslacht als over 50 of 60 jaar de boel wordt afgebroken en er weer een nieuw zwembad komt', grinnikte hij fijntjes. In zijn woordje prees hij zijn voorgangers Vingerling, Binnendijk en Van Duijn 'die de kastanjes uit het vuur hebben gehaald. Het eerste wat ik mocht doen was mijn handtekening onder het bouwcontract met OLCO Sportsphere zetten. Als gemeente kunnen wij trots op zijn met de bouw van het nieuwe zwembad.


Historie

Van der Spijk dook even kort in de geschiedenis en kaartte de bouw van het 1968 geopende Sportfondsenbad Mierenweide aan waar twee jaar later ook een buitenbad naast kwam. Ook de brand in 1983 en de heropbouw bleef niet onbesproken.
Voormalig directeur Dick van der Bent heeft er zijn roots liggen en woonde als jongen al op een steenworp afstand. 'Toen ik 16 was vroeg ik of ik er een baantje kon krijgen. De toenmalige directeur Dick Timmermans zei dat ik de andere dag kon beginnen'. Van der Bent werkte zich op tot directeur en kent als geen ander de historie van het nu nog in gebruik zijnde Aquamar. 'De plannen voor het nieuwe zwembad werden breed gedragen door de gemeente, instanties en omwonenden' blikt hij met voldoening terug.
Zijn opvolger Vincent Venloo komt in een nieuw en ultramodern opgemaakt bedje (bad) terecht. Het project gaat een kleine 17 miljoen kosten en zal medio februari 2018 gereed zijn.

Namens OLCO gaf Mark Westra aan dat het een multifunctioneel project wordt met een wedstrijdbad, peuterbad, een waterspeelplaats en buitenrecreatie. Vervolgens stopte hij de bouwtekening in de tijdcapsule waarna de bezoekers via een animatiefilm een indruk konden krijgen hoe het geheel er uit komt te zien. Op internet is dit filmpje ook te bekijken: www.allesoverkatwijk.nl bij video's. Inmiddels hebben bijna dertigduizend inwoners dit al gedaan.


Vrouwendag in het gemeentehuis

vrouwendag n De Internationale Vrouwendag is een actiedag voor vrouwen en wordt ieder jaar op 8 maart gevierd. De eerste werd al in 1910 gehouden, in Nederland was de eerste in 1912! Sinds 1978 wordt deze dag in Nederland door veel vrouwengroepen gezamenlijk gevierd.

De bedoeling van de Internationale Vrouwendag is de aandacht vestigen op de positie van de vrouw overal ter wereld om zodoende de rechten van de vrouwen te verbeteren. Dit jaar wordt Vrouwendag in de gemeente Katwijk gevierd met een leuk en gevarieerd programma op woensdag 8 maart van 18.00 uur tot ongeveer 22.00 uur in het gemeentehuis van Katwijk. Het thema dit jaar is 'Waar sta je voor'.

Van 18.00 tot 19.00 uur is er de mogelijkheid om mee te doen aan een buffet, dat wordt verzorgd door de vrouwen uit verschillende culturen en zal een nationaal en internationaal karakter hebben. Kaarten hiervoor zijn alleen te koop in de voorverkoop voor € 7,50 bij Welzijnskwartier (Huize Callao), De Voorhof en Buurtcentrum de Schelp.

Het definitieve programma ziet er als volgt uit: 17.30 uur, Zaal open; 18.00 uur, Gezamenlijke Maaltijd met lopend buffet; 19.45 uur, Opening avondprogramma;
20.00 uur, Modeshow met kleding uit verschillende landen;
20.15 uur, Stellingen Debat; 20.45 uur, Pauze; 21.00 uur, Volksdansen; 21.15 uur, Uitreiking Vrouwe-van-Katwijkprijs; 22.00 uur, Afsluiting.

De vrouwendag wordt georganiseerd door een aantal enthousiaste vrouwen met ondersteuning van Welzijnskwartier. Voor meer informatie kan men terecht op www.welzijnskwartier.nl


Voordracht voor de Lintjesregen 2018

onderscheidingen n Kent u ook iemand die een Koninklijke onderscheiding verdient? Draag hem of haar dan nu voor!

Wie komen er voor in aanmerking? Iemand die gedurende een lange periode belangeloos bijzondere verdiensten voor de samenleving verricht. Denk aan langdurig bestuurslidmaatschap of ander vrijwilligerswerk voor een kerk, organisatie of vereniging.

Het aanvraagformulier staat op www.lintjes.nl Twijfelt u of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding? Neemt u dan contact op met het secretariaat van de burgemeester. Is uw aanvraag compleet? Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met het secretariaat van de burgemeester. Het secretariaat neemt samen met u de aanvraag door. Houdt u er rekening mee dat de uiterste inleverdatum voor uw aanvraag 1 juni is.

U kunt het secretariaat van de burgemeester bellen, tel. 4065001 of mailen naar bestuurssecretariaat@katwijk.nl. Of kijkt u op www.lintjes.nl en op www.katwijk.nl

Wethouder Krijn van der Spijk legt de tijdcapsule in de fundering van de nieuwbouw van zwembad Aquamar. | Foto: Piet van Kampen