In de hoofdbieb toonden kinderen tijdens Warme Truiendag hun staaltjes huisvlijt. | Foto: Piet van Kampen
In de hoofdbieb toonden kinderen tijdens Warme Truiendag hun staaltjes huisvlijt. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Heel Katwijk breit

breien n In het kader van de Nationale Warmetruiendag had Natuurcentrum Katwijk het initiatief genomen om Katwijk aan het breien te zetten. Afgelopen vrijdag werden er in de bibliotheek aan de Schelpendam de creaties van de nijvere huisvlijt vertoond.

Door Piet van Kampen

Naast de speciale gasten schaapherder Thomas van der Mey en wethouder Jacco Knape bevolkten de leerlingen uit groep 6 van de Colignyschool samen met enkele ouders en oma´s de ruimte.

De leerlingen waren in het najaar met Van der Mey in de duinen geweest en mochten even herdertje spelen. Een educatief uitstapje met de schapen, de leveranciers van de wol. Als tegenprestatie hadden de scholieren een kingsize sjaal voor de herder gebreid die zij hem tijdens de bijeenkomst in de bieb omhingen.


Educatief en interactief

Zowel Van der Mey als Caroline Koiter van het Natuurcentrum Katwijk verzorgden een educatieve bijeenkomst. De herder stelde vragen aan de hand van beelden en testte de kennis van de jongelui.

Vervolgens leidde Koiter een quiz die met name op het milieu en duurzaamheid betrekking had. Elke deelnemer ontving van haar een zandloper die een handig hulpje is bij het douchen om niet te lang en te veel water te verbruiken. Hieraan vooraf was wethouder Jacco Knape ook al op dit thema ingegaan. Bewustwording, het sleutelwoord. Hoe jonger hoe beter.


Winnaars

Uiteindelijk draaide het toch om de breiwedstrijd. Voor de wethouder en de schaapherder die de jury vormden geen simpele opgave. Er volgde een Salomonsoordeel. ´Jullie zijn allemaal winnaars´. Het was ook moeilijk kiezen uit een muts in de vorm van een vis, een stola een trui of een kleurrijke vlaggenlijn.

Mendes Dulfer mocht tenslotte even poseren met een grote wollen omslagdoek die hij samen met zijn oma had gebreid. Een ware blikvanger.