Willem en Trijntje Herbert-van der Bent vierden hun 70-jarige huwelijksjubileum. | Foto: Piet van Kampen
Willem en Trijntje Herbert-van der Bent vierden hun 70-jarige huwelijksjubileum. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Echtpaar Herbert-van der Bent 70 jaar in de echt verbonden

n 'We zijn altijd gewoon doorgegaan'

platina n Het is een mijlpaal die slechts zelden wordt bereikt, 70 jaar getrouwd. Bovendien ook nog zelfstandig wonen en de dagelijkse dingen doen. Het is Willem Herbert (92) en Trijntje Herbert-van der Bent (87) gegeven. 'Geen ruzie maken en gewoon door gaan' lacht de olijke bruidegom op de vraag hoe zij het zo lang met elkaar hebben vol gehouden.

Door Piet van Kampen

Het zijn geboren Katwijkers die na de Tweede Wereldoorlog elkaar tijdens een volksfeest op de Voorstraat tegen het lijf liepen. Waar anders zou je bijna zeggen. De meest vruchtbare huwelijksmarkt uit vervlogen tijden. Na elkaar diep in de ogen te hebben gekeken was er de klik. 'Hij bleef aan me plakken', lacht moeder de vrouw. Dat 'plakken' mondde uit in een huwelijk waaruit vijf mááides en drie zóónen ter wereld kwamen. Het paar werd gezegend met 20 kleinkinderen en 21 achterkleinkinderen. Over hun huwelijksdag: 'Er lag een dikke laag sneeuw en de koetsjes konden er amper doorheen' herinnert Trijntje zich. 'Voor een feestje was er geen geld want het armoe troef' bekent zij openlijk. Maar op 5 februari van dit jaar hebben zij het met de familie wel dunnetjes over gedaan.

Vissen, bouwen en tuinieren

Het jonge paar trok in bij moeder Van der Bent in de Jan Tooropstraat. Later verkasten zij naar de Liersteeg waar de kids ter wereld kwamen. Via de Boslaan vond het paar nu hun stekkie in de Boshuysenstraat waar zij in volle tevredenheid de oude dag slijten. Aanvankelijk verdiende Willem de kost als visserman op zee om later in de wegenbouw te gaan werken. Tussentijds vond hij zijn vertier in het volkstuintje of garnalen vissen terwijl Trijntje veel breiwerk verrichtte. Veel van haar handvaardige kledingstukken waren bestemd voor Roemenië. Zij doet het nog dagelijks als de heer des huizes op zijn scootmobiel naar de Boulevard toogt om er een praatje te maken. 'Effe lekker er tussenuit'.

Bakkie doen

De kinderen die allemaal in de directe omgeving wonen weten het ouderlijk huis nog vaak te vinden. 'Ze komen gezellig een bakkie doen'. De tijden dat het paar er zelf op uit trok naar diverse vakantieoorden ligt achter hen. Willem en Trijntje hebben het nog goed met elkaar. Hun mooiste moment in het leven? 'Dat wij deze dag nog met elkaar mochten vieren' is het paar eensgezind.