Leesproject is individueel, gratis en in eigen tempo. | Foto: PR
Leesproject is individueel, gratis en in eigen tempo. | Foto: PR Foto: pr

Nieuw laagdrempelig Leesproject van DSV

Project n Veel ouderen hebben moeite met lezen. Er kunnen zo gevaarlijke situaties ontstaan, of zij voelen zich 'buiten spel' gezet. DSV| verzorgd leven is daarom in samenwerking met taaldeskundigen een nieuw, laagdrempelig project gestart speciaal voor ouderen, om hen te helpen bij leesvaardigheid en computergebruik.

Heeft u als oudere moeite met lezen, zoals bijsluiters van medicijnen, een handleiding, iets opzoeken in een gids, puzzelen of de krant lezen? U bent de enige niet! Bovendien gaat steeds meer via de computer, zoals rekeningen betalen.

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf 55-plussers hier hinder van ondervindt in het dagelijks leven. Er kunnen zo gevaarlijke situaties ontstaan of zij kunnen niet meer deelnemen aan allerlei activiteiten omdat zij geen toegang hebben tot allerlei informatie. Daardoor voelen ouderen zich vaak ook eenzaam. Denk bijvoorbeeld ook aan het boeken van een uitje, voorlezen aan de kleinkinderen, tijden van openbaar vervoer opzoeken, prijzen vergelijken of ingrediënten van een voedingsmiddel checken.

Weer meedoen

DSV|verzorgd leven is één van de organisaties die hiervoor is uitgekozen in het kader van 'Zilveren Taalcompetenties' in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het doel van dit project is om 'laaggeletterdheid' ofwel taalproblemen (lezen, schrijven, maar ook digitale vaardigheden in het verlengde daarvan) onder ouderen te verminderen.

Deze problematiek zal in de toekomst alleen nog maar toenemen vanwege de vergrijzing en doordat veel ouderen steeds langer thuis blijven wonen en voor zichzelf zorgen. Het project dat DSV biedt in samenwerking met de taaldeskundigen is een laagdrempelige, gemakkelijk toegankelijke aanpak van de leesvaardigheid.

Het bijzondere van het DSV|leesproject is dat de begeleiding individueel aan de ouderen wordt aangeboden, speciaal aangepast op hun specifieke leerbehoefte en binnen de eigen leefsituatie.

Binnen het project kan DSV 25 ouderen een gratis taalcursus aanbieden in de periode van augustus 2017 tot en met december 2017. Na een tussentijdse evaluatie krijgen 25 andere ouderen de gelegenheid om de cursus te volgen van januari 2018 tot en met mei 2018. Deze cursussen zijn op maat gemaakt d.m.v. een persoonlijke intake en worden individueel aangeboden door professionals van taalcursusaanbieder Alsare.

De data van deze bijeenkomsten zijn te vinden op de website van DSV|verzorgd leven: www.dsv-verzorgdleven.nl. Ook zal er een anonieme enquête naar de cliënten verzonden worden die zij kunnen invullen. Zo kan de cursus zo goed mogelijk afgestemd worden op hun eigen behoefte.

Voor meer informatie over het project kunt u ook terecht bij Marieke Zebregs of Arjan Spaans. (071) 204 93 00.


Grip stopt met inloopspreekuur

Budget n Grip op de Knip in Katwijk stopt met het inloopspreekuur. Mensen die in financiële nood verkeren bereiken de hulporganisatie via andere kanalen. Coördinator Gert Verhoeff is er niet rouwig om. 'Het gaat erom dat we bekend zijn onder de Katwijkers. In een jaar tijd is er welgeteld één persoon langs geweest. Dan moet je besluiten dat die service geen zin heeft.'

Verhoeff stelt dat in andere gemeenten het inloopspreekuur wel een succes is. 'Maar in Katwijk gaat het anders, blijkt maar weer eens. Hier bereiken de mensen ons via de mond tot mond reclame en de stukjes die we regelmatig plaatsen in de lokale en regionale media.'

Vorig jaar zette coördinator Verhoeff wekelijks de deur open van een onderkomen bij de Stichting Huurdersbelangen Duinstreek in de Nassaudreef. 'We hebben elke maandag daar klaar gezeten. We hebben op internet een actie gestart dat de website van Grip snel te vinden was. Ook hebben we een folder gemaakt die we hebben verspreid in het gebied rond de Hoorneslaan. Die initiatieven hebben Grip niet echt rechtstreeks wat opgeleverd.'

Meer hulpvragers

Bijzonder is het dat het aantal hulpvragers ten opzichte van 2015 steeg met vijftig procent. Er werden vorig jaar 108 Katwijkers bijgestaan met maatjes. Ten opzichte van het aantal wooneenheden dat in financiële nood verkeert – 1500 – is dat eigenlijk weinig, stelt Verhoeff. 'Daarom moeten we ons blijven profileren. Via Facebook en stukjes in de bladen, dat helpt in Katwijk kennelijk het beste. Verder verwijst Dunavie mensen naar ons door bijvoorbeeld huurschulden hebben. Dat helpt ook.'

Het stijgende aantal hulpvragers was een reden om op zoek te gaan naar vrijwilligers die de mensen bijstaan. 'De schulden lopen op in Nederland, waardoor meer probleemgevallen zijn. Daarbij zijn onze vrijwilligers (maatjes) steeds langer bezig met iemand. Dat komt omdat de mensen steeds mondiger worden en niet alles voor zoete koek slikken. We zijn gemiddeld zeven maanden met iemand bezig om het financiële plaatje in orde te krijgen. Dat is twee maanden langer dan vroeger.'

Verhoeff is blij dat een wervingscampagne vruchten heeft afgeworpen. Tien nieuwe maatjes volgen nu een speciale cursus en kunnen binnenkort worden ingezet. Grip heeft dan de beschikking over veertig maatjes. 'Daarmee kunnen we weer even vooruit', zegt Verhoeff.

Meer informatie staat op www.gripopdeknipkatwijk.nl