De politie is op zoek naar extra oren en ogen in de wijk om misdrijven te voorkomen. | Foto: PR
De politie is op zoek naar extra oren en ogen in de wijk om misdrijven te voorkomen. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Help de politie mee om inbrekers te pakken

preventie n Burgers spelen een steeds actievere rol bij het voorkomen en oplossen van misdrijven. Bijvoorbeeld door buurtpreventie en deelname aan Burgernet of een WhatsApp-groep. Deze groepen zijn cruciaal bij de aanpak van woninginbraken, stellen Lilian Tieman en Annemiek Regter van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

De meeste Nederlandse gemeenten kennen wel een vorm van buurtpreventie. De manier waaróp bewoners zich organiseren, verschilt. "Zo heb je bijvoorbeeld de buurtpreventieteams", vertelt Tieman. "Deze teams bestaan uit actieve buurtbewoners die zich vrijwillig inzetten om hun buurt veiliger te maken. Zij lopen regelmatig rondes door de wijk en melden verdachte zaken bij de politie. Of als ze situaties tegenkomen die het criminelen wel erg makkelijk maken, melden ze dit rechtstreeks aan de bewoners zelf."
Annemiek Regter: "WhatsApp-groepen zijn een bekend voorbeeld, maar digitale buurtpreventie is ook mogelijk via andere apps zoals Veiligebuurt.nl, Lokaal Alarm Systeem of Nextdoor." Van de deelnemers wordt vooral verwacht dat ze hun ogen en oren goed openhouden. Zien zij bijvoorbeeld ergens een inbreker aan het werk, dan melden ze dit direct bij de politie. Vervolgens plaatsen ze hun bevindingen in de groep. Hierdoor worden in de betreffende wijk ineens tientallen wijkbewoners gealarmeerd die aanvullende informatie kunnen doorgeven. Bijvoorbeeld in welke auto de inbreker wegrijdt en in welke richting. "Door al deze informatie te bundelen, kan de politie heel gericht geïnformeerd worden. Dit blijkt zeer effectief", aldus Regter.
Ook bij Burgernet (www.burgernet.nl) spelen burgers een prominente rol. Deelnemers krijgen in het geval van een inbraak een sms- of spraakbericht van de politiemeldkamer. Dit bericht bevat informatie over de gezochte personen of voertuigen en het verzoek om hiernaar uit te kijken. Regter: "Het uiteindelijke doel is gelijk aan dat van de WhatsApp-groepen: het voorkomen of oplossen van misdrijven.

Regter benadrukt dat het niet de bedoeling is dat buurtpreventie-deelnemers in al hun enthousiasme zelf het gevaar opzoeken. "De politie vraagt om extra ogen en oren."